“Mozak mu je još uvijek isti”: osuđeni silovatelj promijenio spol pa ga preselili u ženski zatvor

Osuđenog silovatelja preselili su iz strogo čuvanog zatvora u kojem je odluživao doživotnu kaznu, u ženski zatvor u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Nije riječ o sistemskoj grešci, već je Martin Ponting, osuđen zbog silovanja, postao Jessica Winfield, nakon operacije promjene spola.

Prije promjene spola, Winfield se žalila da je zlostavljana u zatvoru zbog toga što je muškarac koji se osjeća kao žena, te da joj je u zatvoru teško zbog njezine seksualnosti. Još je prije deset godina tako izjavila: “promijenila sam svoje ime u žensko ime, kako bih pokazala vlastima i svima koje se to tiče da sam vrlo ozbiljna u vezi svoga roda i da se ne osjećam dobro kao muškarac”.

Jedna je od njezinih žrtava izjavila da je činjenica da su joj dozvolili da promijeni spol – strašna. “Možda se promijenio fizički, ali mu je mozak još uvijek isti”, kazala je.

Grupa koja se bori za prava žrtava, Voice4Victims, kazala je da ovaj slučaj ističe velike nejednakosti u britanskom pravosudnom sustavu. Na Twitteru su napisali: “silovatelju zdravstveno plati promjenu spola, dok se žrtve bore da dobiju podršku za liječenje i oporavak”.

Ovo nije prvi put da je transrodna osoba premještena iz muškog u ženski zatvor. Ako zatvorenik ima potvrdu o prepoznavanju roda, onda je prema zakonu uprava zatvora zadužena za to da ga se smjesti u zakon na osnovi rodne pripadnosti, piše BBC, prenose Vijesti.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...