Možete li zamisliti zadarsko područje bez palma? Da, prijeti nam upravo taj scenarij

Zamislite na trenutak svoj grad bez mediteranskih obilježja. Naravno, ne govorimo o moru, suncem okupanim kamenima pločama na ulicama stare gradske jezgre ili tavernama iz kojih se šire zamamni mirisi ribljih specijaliteta. Govorimo o cjelokupnoj promjeni vizure našeg grada, mjesta i sela ukoliko ostanemo bez za naš Jadran prepoznatljive flore, u ovoj priči palma.

A taj scenarij, nažalost, nije nerealan. Naime, prije nekoliko godina duž cijele obale, pa tako i na zadarskom području pojavili su se invazivni nametnici crvena palmina pipa i palmin drvotoč.

Stigli su s uvoznim biljkama iz Južne Amerike, najprije u Španjolsku, a potom susjedne mediteranske zemlje. Napadaju stabla koja se već u roku od šest mjeseci mogu u popunosti osušiti. Da je riječ o agresivnoj zarazi potvrđuje činjenica da jedna bolesna palma zarazi njih čak osam.

Iz SDP-ova Mo Puntamika uočili su problematiku. Palme na pretežno privatnim parcelama izgledaju “obezgljavljeno”; središnji, uspravni listovi padaju, a krošnjama kao da nedostaje vrh.

Upravo tako izgleda “klinička slika” opasnom pipom i drvotočem oboljelo stablo.

Na cijelom području MO Puntamika došlo je do sušenja velikog broja palma. Da li je moguće da to nitko od nadležnih služni (fitosanitarna inspekcija, agronomi, Nasadi…) nije primijetio i reagirao? Najvjerovatnije je riječ o štetniku palminom crvu. Budući se radi o izrazito zaraznoj bolesti biljke potrebno je brzo reagirati i ukloniti ih. Jedno stablo u godinu dana zarazi njih osam i to na području od 10 kilometara, a štetnici ne odlaze dok je potpuno unište!

Iz gradske tvrtke Nasadi potvrđuju nam kako crvena palmina pipa i palmin drvotoč spadaju u najvažnije štetnike palmi na području Europe, pa tako i na našoj obali. Iz tog razloga imaju status karantenskih štetnih organizama. Prvi napadi na području Hrvatske, kazuju nam, bilježe se tijekom 2011. godine.

Štetnike drvotoča zasada je gotovo nemoguće suzbiti, žive pritajeni u deblu i zapravo tek kada se palma osuši, znamo da su tu. Tvrtka Nasadi na gradskim površinama preventino tri puta godišnje tretira sve vrste palmi (oko 200 komada). Sredstva koje koristimo su Confidor 200 SL te Pyrinex 48 EC. Pilanje je najgori mogući scenarij u životu jedne palme, jer to znači njezin kraj. Do sada nismo imali slučajeva pilanja palmi na gradskim površinama. Palme nam daju hladovinu ljeti, a zimi nam griju dušu. Bilo teško zamisliti našu Branimirovu obalu bez njih. Ponosni smo na njih kao domaćini, ali i  gosti  koji se dive njihovoj ljepoti. Stoga mi, kao tvrtka, brinemo se o njihovom izgledu i zdravstvenom stanje te često vršimo preventivne radnje da bi smo spriječili njihovo propadanje, odgovaraju.

Zaraženim palmama središnji, uspravni listovi padaju, a djeluju i “obezglavljeno”.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...