Nikada ne stavljajte mlijeko u vrata hladnjaka – nije pametno

Velika većina ljudi mlijeko drži u vratima hladnjaka, a to je zapravo pogrešno. Stručnjaci su objasnili zašto mlijeko baš nikada ne treba čuvati u vratima, a razlog je jednostavan – temperatura hlađenja nije jednaka u svakom dijelu frižidera, a upravo u vratima je najtoplije i to područje je najosjetljivije na promjene temperature. To je razlog zašto mlijeko ne bi nikada trebalo držati u vratima već je idealno mjesto za njega polica u sredini hladnjaka, pišu 24sata.hr.

Postoje pravila kako se hrana stavlja u frižider, upravo zbog temperature potrebne za njezino čuvanje:

– Na dnu u ladici drži se voće i povrće, kao i svježe začinsko bilje.
– Prva polica iznad ladica idealna je za držanje svježeg mesa i ribe – poželjno je da bude zapakirano u foliju.
– Druga polica savršena je za mlijeko i mlječne proizvode, kao i za jaja.
– Zadnja, gornja polica poslužit će za čuvanje gotove hrane, na primjer, ostataka od ručka.
– Na policama u vratima frižidera čuvaju se namirnice koje su konzervirane, poput pekmeza, sokova…

Još nekoliko savjeta:

– Držite kuhanu i sirovu hranu daleko jednu od druge, koliko je to moguće. I uvijek kuhanu hranu stavljajte iznad sirove.
– Redovito čistite hladnjak, posebno uglove. Stara četkica za zube je odlična za to.
– Pazite da povrće, voće i začine ne držite naslonjene na stražnji dio frižidera jer se mogu zalediti. A kako se radi o osjetljivim namirnicama, kasnije možda neće biti za upotrebu.
– U vratima hladnjaka možete držati maslac i mekane sireve.
– Kod jaja je važno da je temperatura što stabilnija, a za to je najidealnija srednja polica unutar hladnjaka.
– Nije sve voće i povrće za frižider. Vani treba držati banane, avokado, nektarine, breskve, kruške, šljive i rajčice jer ispuštaju određene plinove koji mogu potaknuti kvarenje ostalog voća i povrća u hladnjaku, prenosi CountryLiving.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...