Održan prvi „ZadarYouth#challenge“; Timovi mladih i njihovi mentori zajedno radili na osmišljavanju poduzetničke ideje

U četvrtak i petak, 2. i 3. ožujka 2017. godine, u prostorijama COIN Coworking Zadar po prvi puta se u Zadru održalo dvodnevno događanje ZadarYouth#challenge namijenjeno mladima od 18 do 30 godina u organizaciji Grada Zadra. Ovo događanje se provodi u sklopu međunarodnog projekta European Coworking Network iz programa Erasmus+ koji okuplja sedam partnera iz različitih zemalja Europske unije – Grad Zadar, Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA iz Hrvatske te Impact Hub Zagreb iz Hrvatske, Socialas inovacijas centrs (Latvija), P-55 Ltd – Loffice (Mađarska), Sociedad de Promocion Economica de Gran Canaria (Španjolska) te Betacowork Collaborative Working (Belgija).

Projektne aktivnosti i rezultati usmjereni su na poticanje poduzetničkih aktivnosti mladih ljudi s naglaskom na coworking prostore. Stoga je i cilj ovog događanja bio omogućiti mladima da prošire znanja o poduzetništvu, da razviju svoje poduzetničke vještine i da između ostaloga otkriju je li poduzetnički put onaj koji ih zanima te kamo ih to može odvesti. Tijekom ova dva dana, timovi mladih i njihovi mentori zajedno su radili na osmišljavanju poduzetničke ideje kombinirajući tri hashtaga na temu #PROSTORiJA kao početna točka prilikom generiranja ideja. Prije konkretne obrade ideja, članovi tima odslušali su masterclassove na teme Izvori financiranja, Komunikacija i branding, Generiranje ideja i razvoj poslovnog modela te Pitching, gdje su sudionici stekli potrebno znanje koje su koristili za razvoj ideje.
Plavi tim, vođen mladom zadarskom poduzetnicom Anom Teskerom prezentirao je projekt „Step Watts“ koji kroz opremanje staza za trčanje kreiraju uvjete za generiranje električne energije kroz sportske aktivnosti te na taj način promoviraju tehnologiju i zdrav život. Žuti tim mentorirala je članica dizajnerskog dua iz Illeconcepta i korisnica COIN-a, Branka Lukić, a njen tim predstavio je Festival zadarskog stila života čiji je glavni moto #pomalo. Održavanje festivala je zamišljeno u kampu u Arbanasima, te ima cilj promoviranje zadarskog načina života.
Vlasnica tvrtke Šesti oblik, Miljenka Plazonić Bogdan bila je moderator ovog dvodnevnog događanja, a ujedno i mentor rozom timu koji je osmislio jednodnevno događanje pod nazivom Biciklom na špicu kao odgovor na prometne gužve na Polutoku. Zeleni tim pod vodstvom suosnivača UK startup-a Cognism Stjepana Buljata predstavio je Safe Wave, automatizirane modularne pametne pretince za čuvanje stvari idealni za bezbrižno kupanje na plaži pod motom „vaše stvari, naša briga“.
Drugi dan začinili su i gosti iznenađenja, tzv. jokeri. Njih je činilo četvero poduzetnika koji su izrazili vlastita mišljenja o idejama timova i tako ih unaprijedili. Jokere su predstavljali Maja Šepetavec (Brlog), Simon Puja (Illeconcept), Selma Čmelik (Zona plus) i Mladen Peharda (Agena Marin d.o.o.).
Pobjednikom ZadarYouth#challenga proglašen je zeleni tim (Martina Đurković, Ivan Kovačević, Ante Rončević, Dominik Sikirić i Filip Strmota i njihov mentor Stjepan). Osvojili su glavnu nagradu koja je osim diplome sadržavala i multifunkcionalne torbe za laptope, tri mjeseca besplatnog korištenja COIN prostora i coaching session, odnosno suradnju pobjedničkog tima s dvoje COIN-ovih korisnika, Brankom Lukić i Stjepanom Buljatom, kako bi se razvila interakcija između mladih i poduzetnika, razvila njihova ideja i kreirale moguće nove ideje.
Pored žirija, u sastavu Šime Erlić (Grad Zadar), Ana Odvitović (Inovativni Zadar) i Marica Babić (ZADRA NOVA), prezentiranjem ideja ugodno su iznenađeni i svi ostali koji su došli poslušati prezentiranje istih. Šime Erlić, iz UO za EU fondove u Gradu Zadru, naglasio je važnost aktivnog sudjelovanja mladih u kreiranju boljeg životnog okruženja. Po završetku događanja, okupljeni su se podružili, razmijenili posjetnice i dogovorili neke nove sastanke, a dobra vijest je da Grad Zadar ne planira stati na samo jednom ZadarYouth#challengu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...