Otočni sabor potpisao pismo podrške za Deklaraciju o pametnim otocima

Deklaracija o pametnim otocima je inicijativa otočnih jedinica lokalne samouprave i drugih dionika na otocima s ciljem razvoja pametnih, uključivih i uspješnih otočnih zajednica za inovativnu i održivu Europu.

Inicijativa Pametni otoci zalaže se za lokalizirane aktivnosti koje vode do vidljivih promjena kroz maksimalno iskorištavanje komparativnih prednosti otoka, poticanje lokalnog razvitka i prosperiteta na području energetike, klimatskih promjena i prilagodbi, inovacija, cirkularne ekonomije, transporta i mobilnosti, plavog rasta (“blue growth”) i digitalne agende za Europu.

Europski otoci već godinama iskušavaju nove oblike održivog življenja kroz inovativno upravljanje koje vodi do veće socijalne uključenosti svih društvenih skupina, kroz različite poslovne modele i uvođenje novih usluga, kroz korištenje najnovijih tehnologija za optimizaciju upravljanja resursima i infrastrukturom, kroz edukaciju stanovništva i jačanje svijesti posjetitelja o održivom razvitku. Kroz inovacije poduzetnika, a koje su rezultat realnih potreba, otoci su razvili niz primjera najboljih praksi na području održivog lokalnog razvitka i tako postali dobar primjer kontinentalnim zajednicama u Europi i svijetu, pišu Naši školji.

Za ostvarenje potencijala otoka potreban je kreativan i sistemski pristup koji će istaknuti sinergije između gospodarstva, društva, održivosti, mobilnosti, IKT-a, cirkularne ekonomije, upravljanja. Također, do promjena se mora doći na društveno uključiv način, kroz aktivno uključivanje različitih skupina: vlasti, građana, poduzetnika i akademske zajednice. Mi smo spremni prihvatiti taj izazov i stoga smo potpisali pismo podrške Deklaraciji za pametne otoke. Otočni sabor se nada da će se potpisivanju Deklaracije o pametnim otocima odazvati sve otočne jedinice lokalne samouprave, priobalni gradovi koji u svom sastavu imaju otoke i sve priobalne županije i tako dati podršku održivom razvoju hrvatskih otoka kao dijela europskih otoka.
Potpisivanje Deklaracije o pametnim otocima bit će u Bruxellesu 28.ožujka 2017. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...