Ovaj se Zadranin 30 godina bojao lifta, pogledajte kako se fobije riješio prije odlaska u Dubai

U lift nisam ulazio otkad znam za sebe. I to znaju svi koji me poznaju. Kad bi se zatvorila vrata lifta, postajao sam jako nervozan, ostajao bez zraka, znojili su mi se dlanovi, čelo, imao sam osjećaj da ću se srušiti, priča 35-godišnji Zadranin Tonći Janković, koji gotovo čitav život pati od ove specifične fobije.

Strah od zatvorenog prostora prati ga otkako je bio dijete, slične manifestacije imao je i u drugim situacijama, primjerice pri ulasku u tunel, ali njega je uspio nekako prevladati. Ipak, ući u dizalo za njega je prava noćna mora već više od 30 godina.

Tijekom fakulteta živio je u zagrebačkoj Mamutici na 10. katu. Svaki put bi kući išao pješice. U to je vrijeme svakodnevno vozio bicikl pa bi čak i njega nekad nosio svih 10 katova. Ponekad, prisjeća se, stavio bi bicikl u lift, potegnuo vrata da se što sporije zatvore i onda trčao do desetog kata. Snalazio se. Sve samo da ne uđe u lift.

Onda ga je jedan dan nazvala prijateljica i pozvala ga da odu zajedno u Dubai na nekoliko dana. Trebali su odsjesti kod njezina dobrog prijatelja.

Nisam puno razmišljao, nikad nisam bio u Dubaiju. Naletjeli smo na jeftine avionske karte i zapečatili dogovor. Drugi dan me Kristina nazvala i rekla mi da je stan njezina prijatelja na 66. katu?! Došao sam kući razočaran. Počeo sam razmišljati o alternativama, gdje da odsjednem, da spavam u vreći u podrumu te zgrade i svašta nešto. Shvatio sam da imam problem i da je vjerojatno došlo vrijeme da ga riješim – prisjeća se Tonći.

Budući da je Tonći do polaska u Dubai imao manje od trideset dana, njegova je terapija bila intenzivna. Najprije je bilježio vlastite misli, koje se javljaju prije ili prilikom ulaska u lift.

Morao sam naći i zapisati barem 20 negativnih misli i potom im dodijeliti protuargument, odnosno demantirati svoje negativne misli – dokazati da sam u krivu i da su svi moji strahovi iracionalni – na papiru, prisjeća se Tonći.

Potom je krenuo naučeno provoditi u praksi. S terapeutkinjom je ušao u lift. Prvi put na nekoliko sekundi, drugi put se vozio do drugog kata, a treći put je išao do kraja. Uskoro je Tonći isprobao sve zadarske liftove.

Nakon 30 dana pisanja katastrofičnih misli i mnogo odrađenih vožnji liftom, Tonći je konačnu potvrdu dobio došavši u Dubai. Princess Tower najviša je stambena zgrada na svijetu. Odlično mjesto za konačni eksperiment. Zgrada je visoka 413 metara, a ima 101 kat.

Osjećao sam se vrlo moćno kada sam ušao u lift te zgrade. Bila je to moja velika osobna pobjeda. Za doček Nove godine lift se zaglavio. Moralo se i to dogoditi. Kako ću van, što sad? Onda sam se sjetio vježbi disanja koje smo radili: diši kontrolirano, polako, duboko. To još više povećavaju tjeskobu. Pustio sam druge da paničare, a ja sam ostao cool, naglašava Tonći.

Više o iskustvu ovog Zadranina s vrlo neugodnom fobijom pročitajte na portalu Jutarnjeg lista.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...