Ovi slatkiši su zdravi za vas

Datulje ili urme su stavljene u kategoriju superhrane – naime, radi se o voću koje je jedna od prvih kultura koju naši davni preci počeli uzgajati, a slovi kao najhranjivije na svijetu.

Najbolje uspijeva u sjevernoj Africi, a vjeruje se da im je tamo i kolijevka – škrta zemlja i pakleno sunce proizveli su ovu supernamirnicu s izuzetno visokom koncentracijom fitonutrijenata, aktivnih spojeva koji blagotvorno utječu na zdravlje.

Datulje su bogate ugljikohidratima, a siromašne mastima i proteinima. Sadrže vitamine B skupine, C vitamin te selen, bakar, kalij, magnezij, fluor i lutein. Obiluju inetopivim vlakinima zbog kojih odlično reguliraju probavu te pomažu crijevima da obnove floru. Datulje su izvrstan izvor željeza i ako ih svakodnevno konzumirate, možete spriječiti anemiju.

Zbog svog nutritivnog sastava, datulje su odličan izbor za međuobrok i super zamjena za nezdravo slatko koje unosite u sebe – do mliječnih čokoladi, kolača i svega drugoga što obiluje bijelim rafiniranim šećerom.

Kada osjetite da vam je pao šećeri ili vam nedostaje energije, umjesto da odete do aparata sa čokoladicama i keksima na vašem radnom mjestu, vi posegnite za datuljama.

Njihov božanstveni okus učinit će da zaboravite na slatkiše. Dovoljne su dvije – tri na dan, piše Metro portal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...