Ovog vikenda počinje ljetno računanje vremena, to je važno i za vozače

Ovog vikenda, točnije u noći sa subote na nedjelju, započinje ljetno računanje vremena. U nedjelju 26. ožujka, veliku kazaljku s 2 sata pomičemo za jedan sat unaprijed, dakle na tri sata. Ljetno računanje vremena traje sve do posljednjeg vikenda u listopadu.

Iz policije podsjećaju vozače da s ljetnim računanjem vremena dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima tijekom vožnje danju ne moraju biti upaljena, osim kod vozača motocikala i mopeda koji su obvezni voziti s uključenim dnevnim svjetlima i po danu, budući da se ta obveza na njih odnosi tijekom cijele godine.

Policija napominje da su tijekom ljetnog računanja vremena za sva vozila u cestovnom prometu svjetla nužna i danju, ali samo u uvjetima smanjene vidljivosti te od prvog sumraka do potpunog svanuća.

Kazna od 300 kuna za nepoštivanje odredbe o svjetlima

Podsjećaju i bicikliste koji se kreću kolnikom na javnoj cesti na nužnost označavanja reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom noću te danju, u slučaju smanjene vidljivosti. Također, pješaci koji se kreću kolnikom na javnoj cesti noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti osvijetljeni ili označeni reflektirajućom materijom.

U slučaju nepoštivanja spomenutih odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću, kao i nenošenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće materije od strane pješaka ili biciklista, Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu u iznosu od 300 kuna, podsjećaju u policiji, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...