Pesticida 2017. najviše ima u jagodama, sve opasniji i špinat

Američka neprofitna organizacija Radna grupa za okoliš (EWG) objavila je popis namirnica s najviše pesticida u sebi ove godine. Neke od njih su zaštićene korom ili ljuskom što štiti prodor pesticida u plod. No puno voća i povrća nema takav zaštitni sloj, pišu 24sata.

– Voće poput jagoda uvijek će imati jako puno pesticida jer nema zaštitu poput kore i raste direktno kraj zemlje – objasnila je viša analitičarka EWG-a Sonya Lunder.

Ove je godine špinat s lanjskog osmog došao na drugo mjesto jer su ustanovili da je prisutna relativno visoka razina novih fungicida, kao i insekticida permetrina. 

Ovo je 12 namirnica s najvišom razinom pesticida u 2017. godini:
Jagode
Špinat
Nektarine
Jabuke
Breskve
Kruške
Višnje
Grožđe
Celer
Rajčica
Paprika
Krumpir

Upotreba pesticida na voću i povrću ima dvostruku ulogu, piše Mic. S jedne strane štiti usjeve, a s druge šteti ljudskom zdravlju. U malim količinama pesticidi nisu opasni, ali ako se stalno nakupljaju u organizmu kroz hranu mogu imati velike posljedice. Jedna studija je otkrila da samo život kraj područja tretiranih pesticidima znatno utječe na neurološki razvoj beba.

Znanstvenici zasad ne znaju dugoročne posljedice svakodnevnog jedenja hrane s pesticidima, kaže Chensheng Lu, asistirajući profesor biologije na Harvardu i dodaje:
– Oni koji podržavaju pesticide tvrde da su te razine sigurne, no sve je više dokaza koji pokazuju suprotno.

Je li organsko sigurnije?
Kupnja organskih proizvoda također ne znači da u njima nema pesticida. Farmeri koriste prirodne pesticide iz prirodnih izvora. Stručnjaci ne znaju je li više prirodnih pesticida štetno jednako kao i mala doza sintetičkih pesticida.

Ovo istraživanje služi kao informacija, a iz EWG-a se ograđuju i poručuju da time ne žele ljudima reći da ne jedu voće i povrće. Dapače, smatraju da su prednosti svakodnevnog jedenja voća i povrća puno veće od rizika koji donosi izloženost pesticidima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...