Dom Zdravlja

Plenković: “Bespovratnim sredstvima konkretiziramo koristi od članstva u EU”; Izravnu korist ima i Zadarska županija

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, danas su u Banskim dvorima potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga: Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini te Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020″.

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava potpisala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i predstavnici korisnika navedenih ugovora.

Predsjednik Vlade kazao je da se potpisivanjem ovakvih ugovora konkretizira članstvo Hrvatske u Europskoj uniji kroz povećanje apsorpcijske sposobnosti. Istaknuo je da su današnji ugovori iz područja zdravstvene zaštite na primarnoj razini prije svega namijenjeni financiranju nove i moderne opreme za četiri doma zdravlja u četiri županije – Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj i Zadarskoj. Dodao je da će se sutra u Splitu potpisati ugovori koji se tiču razvoja otoka, za što su sredstva osigurana iz hrvatskog proračuna. Izrazio je uvjerenje da će i ovo današnje potpisivanje biti poticaj drugim jedinicama lokalne i područne samouprave da se prijave na natječaje i pripreme kvalitetne projekte kroz koje se vidi prava svrha i korist europskih fondova. Čestitao je svima koji su sudjelovali u pripremi ovih projekata i ugovora te zaključio da će ovi ugovori iz područja zdravstvene zaštite i kulturne baštine u konačnici imati i pozitivan efekt na hrvatski turizam.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac kazala je da je u Pozivu Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti na raspolaganju ukupan iznos od 171.800.000,00 kuna, od čega su 85% europska sredstva. Svrha Poziva je poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini, prije svega u izoliranim i depriviranim područjima, čime će se smanjiti broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite u bolnice u tim područjima za najmanje 15 posto jer će se na razini primarne zdravstvene zaštite omogućiti više dijagnostičkih i terapeutskih postupaka. „Vrijednost ova četiri ugovora je 24,5 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj“, rekla je.

Što se tiče Pripreme i provedbe Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, radi se o pozivu namijenjenom prijaviteljima čiji projekti obnove i revitalizacije kulturne baštine mogu doprinijeti povećanju broja zaposlenih i turističkih izdataka. Vrijednost poziva je 380.000.000,00 kuna. „Danas potpisani ugovori vrijedni su 18,5 milijuna kuna“, rekla je ministrica Žalac.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric najavio je da se u narednom mjesecu očekuje operativno potpisivanje ugovora vrijednih 2,5 milijarde kuna za projekte iz sektora zdravstva, kulturne i prirodne baštine i prometa.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što su potpisani ugovori iz područja primarne zdravstvene zaštite i podsjetio da su prije mjesec dana potpisani ugovori za dnevne bolnice. Naglasio je da će se jedan dio dobivenih sredstava uložiti u kupovanje nove opreme, a drugi dio u poboljšanje uvjeta zdravstvenih djelatnika.

Gradonačelnik Trogira Ante Stipčić također je zahvalio na potpisanim ugovorima, istaknuvši pritom da je riječ o iznimno važnoj pomoći za jedinice lokalne samouprave, posebice stoga što su njihovi proračuni premali da bi mogli realizirati ovako značajne projekte.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar