Plenković uštedio milijune ukinuvši HDZ-ovcima janjetinu

HDZ je stranka koja je iz prošlosti vukla repove crnih fondova, prevelikih troškova i sumnjivih pozajmica. Lani su ipak završili u plusu 7,2 milijuna kuna, što je iznenađujuće s obzirom na to da su prethodnih godina imali gubitke nakon svake izborne kampanje, piše Express.

Čudo je još veće s obzirom na to da je stranka ostvarila gotovo sedam milijuna kuna manje prihoda nego 2015. godine.

Kako nam objašnjavaju upućeni, najveći zaokret Andreja Plenkovića u odnosu na eru Tomislava Karamarka je napravljen na raznim vanjskim troškovima, ali i troškovima reprezentacije, iza kojih se uglavnom skriva silni novac koji je odlazio na jelo i pilo.

“Tijekom Karamarka jela se janjetina gdje god je dolazio i kad se obilazila Hrvatska. Sad je to promijenjeno i na reprezentaciji je ušteđeno gotovo tri milijuna kuna”, kaže nam kroz smijeh jedan HDZ-ovac.

Vremena bogatih gozbi su očito iza HDZ-ovaca, a tvrde da su i na više načina sasjekli usluge koje su još 2015. plaćali više od pet milijuna kuna. Lani su za njih dali 1,5 milijuna kuna.

Poslovanje preko raznih marketinških i ostalih agencija je još jedna “crna rupa” HDZ-a.

“Okrenuli smo se potpuno vlastitim snagama i pokazali da se mnogo toga može odraditi. U kampanji se za vanjske usluge plaćalo samo ono što se moralo”, objašnjavaju nam.

Promjena obrasca da se u svakom gradu mora održati veliki skup na kojem će biti pristaše također je donijela uštede. U prošloj kampanji su milijuni trošeni za najam dvorana u kojima su HDZ-ovci frenetično pljeskali na svaki govor svojeg šefa.

Sad su se više fokusirali na ulicu i uštedjeli milijune, kao i na telefonima te raznim vanjskim savjetovanjima koja su postojala u vrijeme Karamarka.

Sugovornik kaže da su s 15 milijuna kuna manje svim tim racionalizacijama postigli bolji uspjeh na izborima s Andrejom Plenkovićem. Srezali su i broj zaposlenih za pet te tu uštedjeli pola milijuna kuna. Stranka ipak troši na svojih 76 zaposlenih čak devet milijuna kuna.

HDZ ipak najviše ovisi o prihodima iz državnog i lokalnih proračuna, pa su im porezni obveznici platili čak 38 milijuna kuna od ukupno 52 milijuna kuna prihoda.

Oni su definitivno najbogatija stranka, ali su ranije morali uzimati sporne pozajmice. Samo za kamate im je otišlo lani više od pola miijuna kuna, a vratili su ukupno gotovo dva milijuna kuna kredita dignutih za ranije kampanje.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...