Počinje Proljetna škola Tai Či Čuana u Zadru!

«Stoj kao planina, kreći se kao rijeka» – ova je rečenica dio kineske kulturne baštine i tradicije borilačkih vještina, a upotrebljava se da bi se objasnio smisao Tai Či Čuana, drevne kineske vještine za relaksaciju, te očuvanje zdravlja i vitalnosti. Aikido klub «Zadar», u kojem već više od 20 godina djeluje i posebna Tai Či Čuan sekcija ponovo organizira Proljetnu školu Tai Či Čuana, odnosno redovne treninge ove kineske vještine. Od utorka 14. veljače svi bivši polaznici i novi zainteresirani za vježbanje mogu početi vježbati, bez obzira na spol ili dob, dva puta tjedno (utorkom i četvrtkom od 18 do 19 sati) u hangaru Aikido kluba Zadar i Karate kluba Forum u okviru Sportskog centra Franko Lisica (iznad Glazbene i Medicinske škole).

–          U Tai Chi Chuanu postoji nekoliko stilova gdje se inače vježbaju kraće ili duže forme kretanja sastavljene od pojedinačnih „slika” usklađenih pokreta tijela i usmjerene pažnje, a svaka slika ima i svoje kinesko ime i podsjeća na prirodu, poput „vraćanja tigra na planinu”, „hvatanja vrapca za rep”, “ždrala koji širi krila”, „udice” i slično – kazala nam je Vesna Vertovšek, dugogodišnja instruktorica Tai Chi Chuana, inače i majstorica Aikida.

Na početku se uvježbava sastavljanje tih elemenata u formi što traje pet do deset minuta, ovisno o brzini izvođenja pokreta. Održavanje snage i vitalnosti odvija se kroz pokret gdje se oslobađanjem od svakodnevnih, ali i dugotrajno nakupljenih napetosti uspostavlja prirodni tijek vitalne energije u organizmu. U treningu se „izoštrava” um koji usklađuje pokrete i pojačava budnost što čovjeka čini staloženijim i sabranijim.

U Proljetnoj školi s voditeljicom Vesnom Vertovšek vježbat će se, među ostalim,  i srednja Yang Tai Či forma – sustav laganih i smišljenih pokreta koji opuštaju tijelo – i Ji Chuan forme i energetske vježbe učitelja Zadrana još od početaka – Marija Topolšeka, jednog od najpoznatijih europskih učitelja i trenera – sustavi laganih i smišljenih pokreta koji opuštaju tijelo – te zajedničke osnove svih stilova Tai Chi-ja kao što su nekoliko načina disanja, ispravno držanje kralježnice i harmonično istezanje, te zajedničke osnove svih stilova Tai Chi-ja kao što su nekoliko načina disanja, ispravno držanje kralježnice i harmonično istezanje, te posebne vježbe za zglobove, mišiće i koordinaciju svijesti i tijela. Tai Či ima svoje rekreacijske i relaksacijske aspekte, ali je i tradicionalna borilačka vještina. Polaznici će naučiti i energetske Či Gong vježbe, te upoznati manje poznate vježbe s kineskim Či Gong vretenom. Sve informacije mogu se dobiti na telefon 095 8670 621.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...