Postanite drugi ‘Todorić’ – jeftino se prodaju dvorci u Hrvatskoj!

Ako netko poželi živjeti u pravom dvorcu, smještenom na brežuljku i okruženom parkom, baš kao da je iz bajke, ta mu se želja može ispuniti za nešto više od osam milijuna kuna, na koliko je procijenjen dvorac Šaulovec u Črešnjevu u Varaždinskoj županiji. Imanjem stare plemićke obitelji Kiš, koja se u dokumentima spominje 1283. godine, posljednji je gospodario kontroverzni poduzetnik Ivan Hudoletnjak, čija je tvrtka PPI Varaždinka završila u stečaju. Trgovački sud u Varaždinu prije nekoliko je dana donio rješenje o prodaji nekretnina među kojima je i dvorac Šaulovec koji je Anton Kiš 1791. preuredio, a historicistički izgled dobiva 1902. godine. Oko dvorca prostire se park, a površina čestica je oko 13.000 četvornih metara. Na tim su nekretninama razlučni vjerovnici pokojni Ivan Hudoletnjak i Ministarstvo financija, piše Večernji.

Na drugoj dražbi upola cijene

Dvorac Šaulovec i park zaštićeni su prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Procijenjena vrijednost je 8,1 milijuna kuna. No, to nije jedini dvorac koji ide na bubanj u tom istom stečajnom postupku. Prodat će se i imanje Križovljangrad u općini Cestica, s dvorcem sagrađenim prije 235 godina, koji je također upisan u Registar kulturnih dobara, a procijenjena mu je vrijednost 8,15 milijuna kuna. Taj je u derutnijem stanju od Šaulovca.

– Piše se zaključak o prodaji i s njime se ide u Finu. Zadovoljan sam dosadašnjim tijekom stečajnog postupka koji je vrlo opsežan i kompliciran, no sve je pod kontrolom. Prodaju se pokretnine, a sad će početi i prodaja nekretnina – kaže stečajni upravitelj Stanko Makar. Na prodaju idu i Varaždinkine nekretnine u Cehovskoj ulici u Varaždinu, farma za tov junadi i dvorište u Brezju, procijenjeni na 4,6 milijuna kuna, i druge. Nekretnine se na prvoj dražbi ne mogu prodati ispod tri četvrtine procijenjene cijene, na drugoj ispod polovine, a na trećoj ispod jedne četvrtine cijene.

Općina nema novac

Ivan Kos, načelnik Općine Beretinec kaže da država, općina i županija imaju pravo prvokupa takvih zaštićenih objekata, no Općina nema novac za kupnju Šaulovca. – Predlagali smo Ministarstvu da nam dvorac preda na upravljanje, no nisu nam ni odgovorili. Nadam se da će ga kupiti netko tko će ga urediti tako da korist ima i zajednica, a ne da se opet zatvori kao privatni posjed – kaže Kos.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...