Poznati proizvođač deterdženta objasnio zašto je danas pranje rublja u toploj vodi bacanje novca

Starih navika, prakse i savjeta o pranju rublja teško se riješiti – no, mašine za pranje značajno su se promijenile i oni naprosto više ne vrijede.

Osim toga, deterdženti su isto posve različiti, a upravo zbog toga nema potrebe za pranje rublja s vrućom vodom, već se može štedjeti energija za isti efekt, piše Business Insider, a prenosi Express.

Iako koriste manje vode, nove su perilice danas puno bolje u pranju i uklanjanju mrlja od starih modela od prije 15 godina, a proizvođači tijekom godina neprestano snižavaju temperature kako bi udovoljili zahtjevima za uštedu energije.

Na zagrijavanje vode u veš mašini odlazi čak 90 posto ukupne energije potrebne za njen rad, tako da što se manje vruća voda koristi, manje struje se potroši.

Tim su se promjenama morali prilagoditi i proizvođači deterdženta, a ljudi iz internacionalne tvrtke Procter & Gamble objasnili su da je kemija samih proizvoda promijenjena kako bi bili učinkoviti i na nižim temperaturama.

A što je s bijelim vešom?

Maksimalna temperatura na kojoj bi u novim perilicama trebalo prati rublje je 60 stupnjeva, kažu proizvođači navodeći da nema potrebe za višim temperaturama. Tko želi posvijetliti rublje, trebao bi koristiti hladnu vodi i izbjeljivač, a za dobu koju je poželjno dezinficirati može se koristiti izbjeljivač na klorom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...