Predstava “Aristofanovi Oblaci nad Ravnim Kotarima”

Antička dramska skupina Sveučilišta u Zadru izvest će predstavu „Aristofanovi Oblaci nad Ravnim Kotarima“, starogrčku komediju, te idilu ili pastirsku pjesmu „Čavrljanje“, oboje u režiji Milenka Lončara, u petak 10.3.2017. godine !

Udruga Vlajter-ego Benkovac i Odjel za latinski i grčki Sveučilišta u Zadru s pročelnikom prof. Milenkom Lončarom odlučiše organizirati izvođenje predstave tj. adaptaciju Aristofanove komedije Oblaci u našoj Prostoriji. Moralna i suorganizatorska potpora je Sanja Božović kojoj se također zahvaljujemo u realizaciji ideje.

Sam naslov već upućuje na naše područje pa je samim time predstava morala doći kod nas.

-Čavrljanje-
Riječ je o idili ili pastirskoj pjesmi u obliku dijaloga, grčkog pjesnika Teokrita (3.st. pr. Kr.), u tečnu prijevodu Branimira Glavičića. Pastir nagovara pastiricu na ljubavnu igru, a ona se nećka. Utječe se božici lova i zaštitnici djevojaka Artemidi. No ipak se predomisli i prelazi pod zaštitu božice ljubavi, Pafkinje Afrodite.

Natupaju:
Ana Soldo Akrotima
Marko Brkljačić Dafnis

Režija: Milenko Lončar

Oblaci 

Nastupaju studenti Sveučilišta u Zadru, polaznici kolegija Antička kazališna radionica: 

Stella Frančišković Mile
Ana Soldo Mario
Marko Brkljačić Sokrat
Ante Grković Ispravno umovanje/
Učenik
Josipa Bašić Pogrešno umovanje /
Korifeja
Lorena Lončar Sluga / Drugi učenik /
Prvi vjerovnik
Vesna Dean Drugi vjerovnik
Marta Čargo Članica Zbora
Matea Harambašić Članica Zbora
Milenko Lončar Treći učenik
Marijana Perić Četvrti učenik

Glazbeni suradnik: Ante Jurić
Prilagodba teksta i režija: Milenko
Lončar

Oblaci su jedna od jedanaest sačuvanih komedija Aristofana, starogrčkog komediografa iz 5. st. pr. Kr. Napisana je u
ritmičnim stihovima, koje je izvrsno preveo Mladen Škiljan. Atenski seljak Strepsijad, kojega smo preimenovali u Milu iz okolice Benkovca, ne može spavati zbog dugova. Natovario mu ih je sin Fidipid (Mario) jer je zaluđen konjima i trkama, tj. u našoj verziji nogometom i klađenjem. Strepsijad rješenje pronalazi u Sokratu i njegovoj Mislionici, koja, naravno, podsjeća na Sveučilište. Sokrat više ne priznaje stare bogove, nego su to sad Oblaci. Tu Strepsijad/Mile želi naučiti onu vrstu govora i filozofiranja kojom će se obraniti od dugova. No kako mu to zbog starosti i zaboravnosti ne polazi za rukom, šalje sina na učenje. Mario uspješno diplomira i Mile nakon toga s lakoćom otjera vjerovnike. Ali sin ga počne mlatiti i još ga uvjerava kako ima pravo. Tada Mile shvaća da je sve bilo
pogrešno i u bijesu zapali Mislionicu.

Pozivamo sve ljubitelje antičke grčke komedije i one koji će to tek postati da dođu u Prostoriju udruge Vlajter-ego Benkovac. Vrata otvaramo već u 19h i prije, a predstava će početi u 20:00 sati točno!

Prije i nakon predstave naravno organiziramo standardno druženje, zbližavanje i ostanak u Prostoriji.
Vidimo se!!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...