Preminula Eva Šegarić, žena kojoj su u masakru u Škabrnji ubili muža i tri sina

Preminula je Eva Segarić, Škabrnjanka koja je u Domovinskom ratu izgubila supruga Vicu i trojicu sinova, Miljenka i Budu i Ivicu. Od neprijateljske ruke preminuo je i njezin šogor Krsto, njegova žena Luca i nećak Marko…  Ostala je bez svojih najmilijih, kako je često znala kazati, ostala je na životu “za muke”.

Tog kobnog 18.11. 1991. godine, kada je pala Škabrnja Srbi su ubili 43 mještana, no ukupan broj stradalih civila i branitelja u Škabrnji se poslije popeo na 86.

Oko 10 vojnika JNA došlo je ujutro pred kuću Slavka Šegarića u Ambaru. U podrumu kuće su se krili Neven Šegarić, Ivica Bilaver, Lucija Šegarić, Krsto Šegarić, Maja Grgica Šegarić, Željko Šegarić, Josip Miljanić i Stana Vicković. Vojnici su došli do vrata podruma i glasno zatražili od onih koji su se nalazili unutra da otvore vrata, što su oni i učinili. Vojnici su u kući pronašli jednu pušku i pištolj, a nekoliko vojnika JNA je potom otišlo. Ubrzo nakon njihovog odlaska došlo je pet ili šest pripadnika srpskih paravojnih snaga iz okolnih sela. Naredili su svima koji su bili u podrumu da izađu van. Svi su izašli osim Lucije Šegarić. Nakon što su izašli, Neven Šegarić je čuo pucnjeve u podrumu. Pet minuta kasnije, Nevenu i Željku Šegariću je naređeno da se vrate u podrum i da traže oružje. Neven Šegarić je tada vidio mrtvu Luciju Šegarić. Po izlasku iz podruma, Šegarić je vidio Stanu Vicković i Josipa Miljanića kojima je naređeno da kleknu, nakon čega im je jedan vojnik koji je nosio oznaku SAO Krajine pucao u glavu. Drugi vojnik je hicem u glavu ubio Krstu Šegarića. Nevena i Željku Šegarića je spasio oficir JNA, nakon čega su prebačeni u Smilčić.

Između 25 i 30 civila, među kojima su bili žene, djeca i stariji ljudi, sklonili su se u podrum u kući Petra „Peše“ Pavičića u Škabrnji.Među njima je bio i Tomislav Šegarić. Dvadeset minuta nakon što je artiljerijska paljba prestala, Eva Šegarić je izašla iz podruma. Tomislav Šegarić je tada čuo ljude koji su vikali da svi izađu iz podruma ili će baciti ručne bombe unutra. Ljudi su počeli izlaziti sa podignutim rukama. Ispred je čekalo više od 10 naoružanih pripadnika paravojnih snaga, koji su ubijali ljude koji su izlazili iz podruma. Ispred kuće Petra Pavičića su ubijeni: Jozo Brkić, Jozo Miljanić, Slavka Miljanić, Mile Pavičić, Petar Pavičić, Ilija Ražov, Kata „Soka“ Rogić, Ivica Šegarić, Rade Šegarić i Vice Šegarić. Žene i djeca su prisiljeni da hodaju prema Ambaru, a oficiri JNA su spriječili paravojne snage da počine još ubojstava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...