Počivao u miro

Preminuo Zadranin Ante Perković, glazbenik, rock kritičar, umjetnik i novinar, autor zbirke tekstova “Volite li Zadar?”

Screenshot
Tamni način

Novinar, autor više publicističkih djela, rock kritičar, glazbenik, radijski i kazališni umjetnik, Ante Perković preminuo je u 44. godini.

Nakon kratke i teške bolesti Perković je, kako je potvrđeno N1 u krugu njegovih prijatelja, umro u Zagrebu.

Govorimo li o njegovoj ljubavi za glazbu, treba reći da je tu karijeru započeo u sastavu Djeca, koji je napustio nakon dva objavljena albuma – “Djeca” (2001.) i “Stvari” (2004.), da bi 2007. objavio svoj prvi samostalni album – “Svi me vole dok me ne upoznaju”, a album ‘Duplo dno’ objavio je na vinilu 2009. godine.

Perković je volio i stvarao i kazalište. Aktivno je surađivao s Borutom Šeparovićem na predstavama Montažstroja, a u zadnje vrijeme sudjelovao je u izvedbama iznimne predstave o nastajanju radijske drame “Hoerspiel: mala igra za slušanje i gledanje”. Naime, posebno je bio ponosan na svoj rad na Trećem programu Hrvatskog radija.

Časno i pošteno novinarstvo jest aktivizam

Predavao je novinarstvo u edukacijskom programu udruge Kurziv.

“Živimo u vremenima u kojima je časno i pošteno bavljenje novinarskom profesijom već samo po sebi aktivizam. Ne vjerujem u ‘objektivnost’, jer ljudi nisu objekti, a svojim studentima govorim da se bore za ono što smatraju dobrim i progresivnim, ali da to čine isključivo činjenicama”, kazao je prije par godina tjedniku Novosti.

Novinarsku karijeru je započeo kao glavni urednik studentskog magazina Puls, koji je ratnih 90-ih promovirao brojne teme nepoželjne u mainstream medijima. Sam Perković ondje je promovirao mnoge nove i mlade bandove, koji su kasnije postali zvijezde – poput Jinxa i Svadbasa.

Pisao je povremeno za Jutarnji list, časopise Homo volans i Nomad, a vodio je i online dnevnik na internetskom portalu monitor.hr.

Napisao je knjigu o pjesmama Darka Rundeka, zatim i biografiju sastava Pips Chips & Videoclips “Dugi vikend u zemlji čudesa”, dvije zbirke tekstova “Slijepi putnik”, “365” te “Volite li Zadar?”, koji je svojevrsni vodič kroz njegov rodni grad.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar