Pripremite se, dolaze nam temperaturni rekordi; Evo do koliko Celzijevaca uskoro idu temperature…

Srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 20. do 26. ožujka u Zagrebu će, primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru, a vjerojatno i još kojegdje, biti među najvišima u povijesti mjerenja u ovom dijelu godine.

Štoviše, velika je vjerojatnost da bude i rekordno visoka, u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske i oko 21 °C!

I to ne samo u mjestima gdje mjerenja postoje od sredine prošloga stoljeća, nego čak i na zagrebačkome Griču, gdje svakodnevni podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1881. godine, javlja HRT.

U utorak će biti pretežno sunčano, a na sjevernom Jadranu i u najzapadnijim kopnenim područjima mjestimice uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, u Slavoniji jugoistočni u okretanju na sjeveroistočni.

Na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo i južni vjetar, sredinom dana i poslijepodne mjestimice jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 18 do 23 °C, a ponegdje i malo viša, javlja DHMZ.

U srijedu na sjevernom Jadranu, u gorju te u središnjoj Hrvatskoj promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ponegdje malo kiše, osobito na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji i Slavoniji pretežno sunčano, poslijepodne uz porast naoblake. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni.

Na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 5 do 10, na Jadranu i do 13, a najviša dnevna uglavnom između 16 i 21 °C.

Do petka djelomice sunčano, u Dalmaciji i Slavoniji u srijedu i četvrtak i pretežno sunčano. Uz promjenljivu naoblaku u srijedu i četvrtak može biti mjestimične kiše, poglavito na dijelu sjevernog Jadrana te mjestimice u gorskoj Hrvatskoj. Vjetar uglavnom slab, ponegdje umjeren jugozapadni, a na Jadranu slabo i umjereno jugo. I dalje iznadprosječno toplo uz blagi pad temperature u srijedu u zapadnim krajevima.

Svibanjske temperature na početku astronomskog proljeća

Prvi dan astronomskog (kalendarskog) proljeće obilježila je, osobito u unutrašnjosti toplina kao da smo u mjesecu svibnju.  Proljeće je i službeno počelo u 11 sati i 29 minuta, a nekoliko sati prije najniže temperature su u nizinama unutrašnjosti imale vrijednosti od 4°C (Karlovac, Slavonski Brod) do 11°C (Zagreb Grič). Malo svježije je bilo u gorskim krajevima (Zavižan 2.0°C i Gospić 1.5°C) i u unutrašnjosti Istre (Pazin 3.3°C). Na Jadranu su posljednji sati kalendarske zime donijeli najniže temperature od 8 do 12°C, javlja Crometeo.

Danju su, uz djelomice ili pretežno sunčano vrijeme najviše dnevne temperature osjetno porasle. Po podacima DHMZ-a u nizinama unutrašnjosti izmjerene temperature od 21 do 23°C. Najtopliji su bili Karlovac sa 24.2°C i Sisak sa 23.5°C. Za usporedbu apsolutni temperaturni maksimum za ožujak u Karlovcu iznosi 27.2°C (29.3.1989), a u Sisku 27.4°C (31.3.1989).

Jučerašnja maksimalna temperatura na postaji Zagreb Grič od 22.0°C je rekordno visoka za datum 20. ožujka u povijesti meteoroloških mjerenja. Dosad je najtopliji 20. ožujak na postaji  Zagreb Grič bio onaj iz 1957. godine kada je izmjereno najviših 21.7°C.

Srednja dnevna temperatura u Zagrebu je u ponedjeljak iznosila gotovo 17°C, što je desetak stupnjeva Celzija više od prosjeka za početak treće dekade ožujka. Tako visoka srednja dnevna temperatura se može očekivati u drugom dijelu  mjeseca svibnja.

Duž Jadrana su izmjerene najviše dnevne temperature od 17 do 20°C. Na Zavižanu je najviša dnevna temperatura porasla do 8°C. Visina snježnog pokrivača se smanjuje te je u prvu proljetnu večer (u 19 sati) izmjereno 70 cm snijega, javlja 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...