Prostran: “Pratim svoj Zadar i vjerujem da može iznenaditi. Nikad nismo priznavali da je netko bolji od nas”

Nekadašnji član mladih hrvatskih selekcija koji je na velika vrata preko Zadra ušao u seniorsku košarku danas igra u litavskom Nevežisu. Nakon dvije godine u Švedskoj gdje je bio jedan od najboljih razigravača, Toniju Prostranu je ove sezone došla prilika za dokazivanjem u još jačoj ligi.

Za Sportnet odgovorio je na pitanja o klubu i planovima za budućnost, ali i hrvatskoj reprezentaciji, prvenstvu Hrvatske i nama najinteresantnije, KK Zadru.

Iako je Litva izuzetno košarkaška nacija, o samoj se ligi vrlo malo zna. Izuzev nekoliko značajnijih klubova, ostali klubovi nisu toliko poznati široj publici. Kako biste kvalitetu lige usporedili s hrvatskom?

Liga je jako zahtjevna i fizički teška za igrati. Najviše se pozornosti pridaje scoutingu i pripremi za utakmicu. Sve se više teži organiziranijoj košarci nego run and gunu, tako da najbolji strijelac lige ima 14 koševa u prosjeku, dok je primjerice u Italiji taj prosjek veći od 18 poena. Ima jako puno kvalitetnih igrača i igra se na vrlo visokom nivou. Dovoljno je pogledati Lietkabelis, Lietuvos Rytas i Juventus koji su pobjeđivali i hrvatske klubove i članove ABA lige ove sezone. Zatim i Neptunas, a Žalgiris je ipak priča za sebe. Ove smo sezone pobijedili i Neptunas i Juventus prilično lagano, dok smo protiv Lietkabelisa imali vodstvo gotovo do samog kraja utakmice. Izuzev Šiauliaija koji nisu na razini zbog financijskih problema, ostale su ekipe jako dobre i sigurno bi ušle među osam najboljih, dok bi u ABA ligi osigurale ostanak.

U švedskoj ste ligi bili jedan od boljih stranaca, je li bilo dvojbe oko odlaska u Litvu?

U dvije godine koliko sam proveo u Švedskoj bio sam oba puta proglašen najboljim razigravačem. Ostavio sam dobar trag, ali bilo je vrijeme da odem u ligu koja je bolje popraćena i koja se više cijeni, tako da nije bilo nikakve dvojbe oko odlaska.

Koliko se planirate zadržati u Nevežisu, samo ovu sezonu ili nešto dulje?

Kako trenutno stvari stoje, sljedeće ću sezone sasvim sigurno igrati u nekom novom klubu.

Što očekujete od reprezentacije u budućnosti, s obzirom na vrlo dobru generaciju mladih igrača?

Dolazi nam vrhunska generacija mladih igrača i mislim da se ne trebamo bojati za medalje. Samo je potrebna ta jedna godina da probijemo led i onda će sve biti lakše. Mislim da će hrvatska košarka u sljedećih nekoliko godina doživjeti potpuni procvat.

U jednom ste susretu ove sezone imali 17 asistencija, igrate jako dobro, očekujete li i nadate li se pozivu u reprezentaciju. Jeste se već čuli s nekim?

Istina, srušio sam rekord Baltičke lige i isto sam tako imao protiv Juventusa 15 asistencija. Moja uloga kao razigravača je igrati za momčad i iz picka tražiti prvog najbolje postavljenog igrača, a nakon toga kreirati šut za sebe. Zadovoljan sam sezonom i nadam se da ću ovo što je ostalo do kraja odigrati na visokoj razini. Nisam se čuo ni s kim u vezi reprezentacije, ali ne zamaram se time. Fokusiran sam na sebe i da odigram najbolje što mogu.

Put vas je vodio od Zadra, preko Zagreba, do Švedske i danas do Litve. Gdje ste najviše sazreli kao igrač?

U Švedskoj sam vratio samopouzdanje koje sam bio izgubio, ali sam najviše sazrio u Litvi. Liga je jako kvalitetna, protivničke se ekipe pripremaju za mene i postavljaju obranu tako da spriječe moju distribuciju lopte. Jednostavno, iz kola u kolo moram tražiti nove načine u svojoj igri kako bi uspješno odgovorio zahtjevima igre.

Hrvatsko prvenstvo ove sezone je promijenjeno u odnosu na prethodne. Pratite li svoj Zadar i može li itko zaprijetiti Cedeviti ove sezone?

Naravno i mislim da je ovakav način odigravanja pun pogodak. Dovoljno je pogledati koliko ljudi dolazi na utakmice i to je najbolje što se moglo dogoditi za hrvatsku košarku. Cedevita kvalitetom odskače od drugih ekipa što su i pokazali u kupu. Iskreno, teško ih netko može iznenaditi u finalu, ali nadam se da Zadar može. Mi se u Zadru nikada nismo zadovoljavali ostankom u ligi i drugim mjestima, niti smo priznavali da je netko bolji od nas. Vjerujem da možemo doći do trofeja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...