Od 31.3. do 1.4.

Prvi Zadar Wine Festival preporuku najboljih vina dat će ugostiteljima, a Zadru vrijedna znanja kakva drugi gradovi nemaju!

Arhiva/ZARAPIX

Nitko ne može reći kako tri tisuće godina staru povijest Zadra nije obilježilo vino, ali nikome do sada nije sinula ideja posvetiti čitavi festival upravo toj ‘sunčevoj svjetlosti zarobljenoj u vodi’. Ključno je napomenuti ‘do sada’, jer nas 31. ožujka i 1. travnja čeka prvi Zadar Wine Festival, manifestacija posvećena upravo tom nektaru bogova.

O tome što nas sve čeka na prvom vinskom festivalu u Zadru porazgovarali smo s organizatorima i doznali zašto je baš ova manifestacija jedinstvena i vrijedna vašeg vremena i pažnje.

Zadar Wine Festival održava se u zadarskom Arsenalu. Postoji li neki specifičan razlog zašto baš ta lokacija?

– Arsenal je lokacija kao stvorena za jedan ovakav festival jer uz svu infrastrukturu nudi i velik prostor koji može primiti zavidan broj izlagača i posjetitelja. Osim toga, radi se o prostoru koji je 500 godina stara spomenička baština, privlačnog izgleda i vizure koja podsjeća na stari vinski podrum. Lokacija je to koja nas je oduševila, a sigurno će oduševiti i naše brojne izlagače i posjetitelje.

Zašto ste baš za dane održavanja festivala odabrali prijelaz s ožujka na travanj?

– Ti dani, 31. ožujka i 1. travnja, bili su idealan odabir zbog turističke sezone i to iz dva razloga. Kao prvo, željeli smo Zadru ovakvim festivalom produžiti turističku sezonu, a kao drugo ovi datumi najbolje odgovaraju dijelu naše ciljane publike – ugostiteljima i hotelijerima. Naime, upravo se tada izrađuju vinske karte za ugostiteljske objekte pred nadolazeću sezonu, i Zadar Wine Festival ovdje dolazi kao savršena manifestacija na kojoj se brojna domaća vina mogu isprobati na jednom mjestu. Poznata je činjenica da suvremeni ugostitelji u svojim vinskim kartama moraju imati veliki izbor vina različitih sorti, a ova manifestacija će im pomoći pri njihovom odabiru.  Svim ugostiteljima i hotelijerima zato izlazimo u susret s besplatnim ulaznicama za festival.

Zaprimate li već prijave vinara? Otkud je festival dobio najveću podršku?

– Prije svega želimo napomenuti da prijave traju do 20. ožujka (prijaviti se možete ovdje), ali već sada dobivamo široku podršku izlagača iz cijele Hrvatske. U prijavama prednjače Istrijani i Slavonci, ali dobar broj prijava stigao je i iz središnje Hrvatske – iz zagrebačke regije te iz Varaždinske županije. Dakako, tu su i domaći zadarski vinari i vinari koji dolaze iz raznih dijelova Dalmacije. Za prvu godinu održavanja festivala iznimno smo zadovoljni i vjerujemo da će, kada se za festival pročuje, podrška u narednim godinama samo rasti. Još jednom želimo napomenuti kako su prijave malih i velikih proizvođača vina dobrodošle, ali i ne samo njih – na Zadar Wine Festivalu svoje će proizvode izložiti i proizvođači pršuta, paškoga sira, slavonskog kulena, istarskih delicija, likera i rakija…

Zašto bi Zadrani i njihovi gosti trebali posjetiti Zadar Wine Festival?

– Mimo ugostitelja, Zadrani i njihovi gosti festival nipošto ne bi trebali zaobići jer će na njemu, osim uživanja u vrhunskim vinima, dobiti vrijedna znanja kakva ne mogu steći nigdje drugdje u Hrvatskoj. Općepoznata je činjenica da Hrvati poznaju i konzumiraju samo četiri do pet sorti hrvatskih vina, a u stvarnosti ih ima puno, puno više. Ovdje će se Zadrani moći upoznati sa svima njima, proširiti svoje poznavanje kulture vina i to ne samo onih iz zadarskog kraja nego i iz cijele Hrvatske. Festival također nudi prezentaciju Zadra kao vinske regije, vinske radionice za početnike i ugostitelje, savjetovanja u vezi izrade profesionalnih vinskih karti, savjetovanje pri pomoći prikupljanja sredstava iz EU i štošta drugo. Osim toga svega, naravno, Zadrani i njihovi gosti će moći kupiti vina koja im se svide po promotivnim cijenama te nastaviti uživati u čaroliji festivala u udobnosti vlastitog doma.

Kakav potencijal po vama ima zadarska vinska regija? Koliko daleko sa svojim vinima možemo ići?

– Zadarska vinska regija svakako raste. Tomu u prilog ide sve veći broj vinara, uložen rad u proizvodnju vina te ulaganje u infrastrukturu. Potencijal je izrazito velik jer je u svijetu rijetkost da na tako malom prostoru postoji takva klimatska raznolikost, takva površinska raznolikost, ispreplitanje mora, nizina, planina… Sve to je već sad prepoznao primjerice Badel koji s Vinarijom Benkovac proizvodi stvarno vrhunska vina na ovom području. Zadarska vinska regija je budućnost, a Zadar Wine Festival može pomoći njezinoj promociji kroz razmjenu iskustava, znanja i poznanstava.

Imate li još što poručiti čitateljima Antene Zadar za kraj?

– Da, želimo istaknuti da su svi upiti dobrodošli putem e-mail adrese [email protected], a više o festivalu možete doznati putem naše web stranice i preko Facebooka. Pozivamo još jednom sve zainteresirane na Zadar Wine Festival jer dobre hrane, glazbe lokalnih izvođača i naravno fine kapljice neće faliti!

Ostavi komentar koristeći Facebook