Prvi Zadar Wine Festival preporuku najboljih vina dat će ugostiteljima, a Zadru vrijedna znanja kakva drugi gradovi nemaju!

Nitko ne može reći kako tri tisuće godina staru povijest Zadra nije obilježilo vino, ali nikome do sada nije sinula ideja posvetiti čitavi festival upravo toj ‘sunčevoj svjetlosti zarobljenoj u vodi’. Ključno je napomenuti ‘do sada’, jer nas 31. ožujka i 1. travnja čeka prvi Zadar Wine Festival, manifestacija posvećena upravo tom nektaru bogova.

O tome što nas sve čeka na prvom vinskom festivalu u Zadru porazgovarali smo s organizatorima i doznali zašto je baš ova manifestacija jedinstvena i vrijedna vašeg vremena i pažnje.

Zadar Wine Festival održava se u zadarskom Arsenalu. Postoji li neki specifičan razlog zašto baš ta lokacija?

– Arsenal je lokacija kao stvorena za jedan ovakav festival jer uz svu infrastrukturu nudi i velik prostor koji može primiti zavidan broj izlagača i posjetitelja. Osim toga, radi se o prostoru koji je 500 godina stara spomenička baština, privlačnog izgleda i vizure koja podsjeća na stari vinski podrum. Lokacija je to koja nas je oduševila, a sigurno će oduševiti i naše brojne izlagače i posjetitelje.

Zašto ste baš za dane održavanja festivala odabrali prijelaz s ožujka na travanj?

– Ti dani, 31. ožujka i 1. travnja, bili su idealan odabir zbog turističke sezone i to iz dva razloga. Kao prvo, željeli smo Zadru ovakvim festivalom produžiti turističku sezonu, a kao drugo ovi datumi najbolje odgovaraju dijelu naše ciljane publike – ugostiteljima i hotelijerima. Naime, upravo se tada izrađuju vinske karte za ugostiteljske objekte pred nadolazeću sezonu, i Zadar Wine Festival ovdje dolazi kao savršena manifestacija na kojoj se brojna domaća vina mogu isprobati na jednom mjestu. Poznata je činjenica da suvremeni ugostitelji u svojim vinskim kartama moraju imati veliki izbor vina različitih sorti, a ova manifestacija će im pomoći pri njihovom odabiru.  Svim ugostiteljima i hotelijerima zato izlazimo u susret s besplatnim ulaznicama za festival.

Zaprimate li već prijave vinara? Otkud je festival dobio najveću podršku?

– Prije svega želimo napomenuti da prijave traju do 20. ožujka (prijaviti se možete ovdje), ali već sada dobivamo široku podršku izlagača iz cijele Hrvatske. U prijavama prednjače Istrijani i Slavonci, ali dobar broj prijava stigao je i iz središnje Hrvatske – iz zagrebačke regije te iz Varaždinske županije. Dakako, tu su i domaći zadarski vinari i vinari koji dolaze iz raznih dijelova Dalmacije. Za prvu godinu održavanja festivala iznimno smo zadovoljni i vjerujemo da će, kada se za festival pročuje, podrška u narednim godinama samo rasti. Još jednom želimo napomenuti kako su prijave malih i velikih proizvođača vina dobrodošle, ali i ne samo njih – na Zadar Wine Festivalu svoje će proizvode izložiti i proizvođači pršuta, paškoga sira, slavonskog kulena, istarskih delicija, likera i rakija…

Zašto bi Zadrani i njihovi gosti trebali posjetiti Zadar Wine Festival?

– Mimo ugostitelja, Zadrani i njihovi gosti festival nipošto ne bi trebali zaobići jer će na njemu, osim uživanja u vrhunskim vinima, dobiti vrijedna znanja kakva ne mogu steći nigdje drugdje u Hrvatskoj. Općepoznata je činjenica da Hrvati poznaju i konzumiraju samo četiri do pet sorti hrvatskih vina, a u stvarnosti ih ima puno, puno više. Ovdje će se Zadrani moći upoznati sa svima njima, proširiti svoje poznavanje kulture vina i to ne samo onih iz zadarskog kraja nego i iz cijele Hrvatske. Festival također nudi prezentaciju Zadra kao vinske regije, vinske radionice za početnike i ugostitelje, savjetovanja u vezi izrade profesionalnih vinskih karti, savjetovanje pri pomoći prikupljanja sredstava iz EU i štošta drugo. Osim toga svega, naravno, Zadrani i njihovi gosti će moći kupiti vina koja im se svide po promotivnim cijenama te nastaviti uživati u čaroliji festivala u udobnosti vlastitog doma.

Kakav potencijal po vama ima zadarska vinska regija? Koliko daleko sa svojim vinima možemo ići?

– Zadarska vinska regija svakako raste. Tomu u prilog ide sve veći broj vinara, uložen rad u proizvodnju vina te ulaganje u infrastrukturu. Potencijal je izrazito velik jer je u svijetu rijetkost da na tako malom prostoru postoji takva klimatska raznolikost, takva površinska raznolikost, ispreplitanje mora, nizina, planina… Sve to je već sad prepoznao primjerice Badel koji s Vinarijom Benkovac proizvodi stvarno vrhunska vina na ovom području. Zadarska vinska regija je budućnost, a Zadar Wine Festival može pomoći njezinoj promociji kroz razmjenu iskustava, znanja i poznanstava.

Imate li još što poručiti čitateljima Antene Zadar za kraj?

– Da, želimo istaknuti da su svi upiti dobrodošli putem e-mail adrese [email protected], a više o festivalu možete doznati putem naše web stranice i preko Facebooka. Pozivamo još jednom sve zainteresirane na Zadar Wine Festival jer dobre hrane, glazbe lokalnih izvođača i naravno fine kapljice neće faliti!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...