Ptice Vranskog jezera zavladale školskim hodnicima

Ćubasti gnjurac, mali vranac, čaplja danguba, brkata sjenica, samo su neke od različitih vrsta ptica koje su zadnjih tjedan dana „šetale“ hodnicima osnovnih i područnih škola u Vrani, Pakoštanima, Sv. Filip i Jakovu, Tisnom, Tkonu i na Vrgadi.

Povod da se ptice privremeno presele na školske hodnike je „Maskenbal ptica“, likovno-edukativna radionica u organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero. Preko 100 učenika osnovnih i područnih škola iz okolice Parka prirode Vransko jezero se ove godine uključilo u, sada već tradicionalnu, 5. po redu manifestaciju kojom se obilježava Svjetski dan močvarnih staništa.

Ovaj važan datum u zaštiti prirode se obilježava svake godine 2. veljače čime se podsjeća na datum potpisivanja međunarodnog sporazuma o zaštiti močvarnih staništa. Od 2013. godine i Park prirode Vransko jezero se nalazi na popisu svjetski važnih močvara. Ovogodišnja tema Važnost vlažnih područja u borbi protiv katastrofa je odabrana da ukaže na važnu ulogu močvarnih područja u prevenciji, smanjenju utjecaja i posljedica te oporavka od prirodnih katastrofa kao što su poplave, suše i oluje.

Ovogodišnji „Maskenbal ptica“ stoga je i posvećen važnosti uloge močvara u borbi protiv prirodnih katastrofa. Učenici su na nastavi, uz pomoć edukativnog materijala i svojih učiteljica, izradili maske ptica s Vranskog jezera pritom učeći o bogatstvu vrsta, a zamaskirani u svoju najdražu vrstu ptice dočekali su edukatoricu Parka koja im je održala interaktivno predavanje o pticama i važnosti močvarnih staništa. Najbolju masku je bilo teško odabrati pa su svi učenici nagrađeni edukativnim brošurama Parka prirode i plakatima „Ptice Vranskog jezera“ koji će krasiti njihove učionice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...