Puhovski: “Branko Dukić će biti lutka, a Kalmeta igrač iz sjene. Tek za nekoliko godina se može osamostaliti”

Gradski odbor HDZ-a Grada Zadra jednoglasno je donio odluku da će kandidat za gradonačelnika Zadra biti Branko Dukić. Potiho se time riješio Božidara Kalmete, inkriminiranog u aferama protiv zlouporabe položaja i ovlasti.

Detaljnije o spomenutoj odluci razgovarali smo s Žarkom Puhovskim, uglednim političkim analitičarom.

Kakvu je poruku javnosti poslao HDZ činjenicom da gospodin Kalmeta, koji ima dugu povijest afera, nije kandidat stranke za gradonačelnika Zadra? 

Poslao je poruku barem takvu da su shvatili osnove onoga što im se već neko vrijeme govori, a i to je nešto.

Već u prvom priopćenju HDZ-a za javnost, stavlja se naglasak na činjenicu da je Branko Dukić rođeni Zadranin, poznat široj zadarskoj javnosti. Znamo da je njegova protukandidatkinja iz SDP-a rođena Našičanka. Koliko je to bitno na lokalnim izborima? 

Ako se stvori takva atmofera može biti jako važno. Doduše, imate primjer Zagreba gdje je gradonačelnik gospodin Bandić, rođen daleko od Zagreba, iako su i njega u kampanji pokušali rušiti upravo kroz tu priču. No, vrlo je izvjesno da će HDZ stvoriti upravu tu atmosferu “malog mista” gdje je to jako važno, pogotovo zato što su na lokalnim izborima manje važna ideološka pitanja.

Hoće li Božidar Kalmeta, ukoliko HDZ i Branko Dukić dobiju izbore, ostati gradonačelnik iz sjene, odnosno donositi odluke i vuči glavne poteze stranke? 

Kalmeta definitivno ostaje igrač iz sjene. Praktički ga je i nemoguće izbaciti. Prvo, zato što zna kako stoje stvari i iskusan je. Drugo, zbog činjenice da je HDZ jedna autoritativna stranka u kojoj svatko zna tko mu je bio tata, stric, ujak…. I treće, ništa manje važno, što Kalmeta drži do sebe i neće dozvoliti da ga se riješe jednim rezom.

Postaje li zadarski HDZ izborom Branka Dukića, čovjeka bez afera, poznatog liječnika i humanitarca, revitalizirana stranka, očišćena od onih kojima je privatni interes važniji od općeg ili se pak radi o kozmetičkom potezu?

Apsolutno kozmetički potez. Ništa se odmah neće promijeniti, no zna se dogoditi da i političke lutke kroz vrijeme, ukoliko su ozbiljno shvatili svoj posao, postanu važni igrači stranke i osamostale se. No, za to treba najmanje dvije godine…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...