Sigurnost gradova; Zadar uz Pulu, Karlovac i Vinkovce najnesigurniji u Hrvatskoj

Tri godine zaredom, Sinj je najsigurniji hrvatski grad. Nakon Sinja na ljestvici najsigurnijih gradova na visokom drugom mjestu je Požega, slijede Đakovo, Vukovar i Samobor. Pokazuju to rezultati najnovije analize o sigurnim gradovima u Hrvatskoj koju je proveo časopis Zaštita u suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb.

Na začelju liste ukupne sigurnosti gradova su Pula, Zadar, Karlovac i Vinkovci, dok se glavni hrvatski grad kao i prijašnjih godina kreće oko 20. mjesta, konkretno nalazi se na 21. mjestu.

Provedena analiza vršila se na godišnjim podacima MUP-a za 2016. godinu za 29 najvećih radova u Republici Hrvatskoj. Tijekom izračuna latentne varijable nesigurnosti u gradovima koristila su se četiri pokazatelja: broj nasilnih kaznenih djela, broj imovinskih kaznenih djela, žrtve u prometu te zlouporaba opojnih droga.

Vrijednosti svakog od ova četiri pokazatelja su se potom prikazale kao vrijednosti na tisuću stanovnika pojedinog analiziranog grada. Za broj stanovnika svakog grada koristio se popis stanovništva iz 2011. godine dostupan za stranicama Državnog zavoda za statistiku. Naposljetku smo uzeli prosjeke svih ovih pokazatelja kako bi dobili aproksimaciju latentne varijable ‘Nesigurnost u gradu’ za svaki analizirani grad u 2016.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...