Stiže prva marčana bura, očekuju se udari do 150 kilometara na sat

Nakon olujnog juga koje je obilježilo prvi ožujski vikend, stiže i prva marčana bura, javlja Crometeo. Tijekom ponedjeljka nad sjevernom Italijom će jačati nova ciklona koja će se preko Italije i Jadrana premještati prema jugoistoku i u srijedu će se nalaziti nad Jonskim morem. Ciklonu će najaviti jugo na Jadranu koje će zapuhati u drugom dijelu i krajem ponedjeljka, a u noći na utorak će na sjevernom Jadranu okrenuti na buru. Tijekom utorka i u noći na srijedu bura će uz jačanje širiti prema Dalmaciji, a najjača bi trebala biti u srijedu rano ujutro. Tada se podno Velebita očekuju udari bure i preko 150 km/h.

Zanimljivo je da će ovogodišnja prva marčana bura stići točno na datum 7. ožujka, koji se u pučkoj meteorologiji najčešće navodi kao termin pojave prve marčane bure.

Mnoge pučke izreke i vjerovanja uz ožujak vezuju tzv. marčane bure. Vjeruje se da u ožujku moraju zapuhati 3 snažne bure. Ovakvo vjerovanje često ima utemeljenja u stvarnosti jer je ožujak jedan od najvjetrovitijih mjeseci na Jadranu, a bura je najčešći vjetar. Pučki meteorolog čak predviđa i 3 datuma u ožujku u kojima se bura javlja, no datumi su različiti u pojedinim krajevima. Osobito često se navode datumi 7., 17. i 27. ožujka. Ponegdje se na srednjodalmatinskim otocima navode datumi 7., 14. i 21. ožujka.

Ožujak je prijelazno razdoblje proljeća u zimu, stoga složena gibanja opće atmosferske cirkulacije nisu jednaka svake godine. Zima je ponekad hladna, ponekad topla, pa tako i ožujak s vremena na vrijeme iznenadi brojnošću i intenzitetom svojih ciklona, ali i «mirnim» vremenom bez jakih vjetrova.

O prijašnjim marčanim burama

Na širem splitskom području bura prosječno najčešće i najjače puše u prvoj dekadi ožujka, a najrjeđe u drugoj. Opet je česta krajem treće dekade, kada se obično jave jača, ali kratkotrajna zahlađenja, piše Crometeo.

Prije godinu dana ožujak je na svom početku donio, slično kao i ove godine, olujno jugo (visoka plima je 5.3.2016. plavila obale u Istri na Kvarneru). Prva marčana bura lani je stigla 13.ožujka 2016. Najjači udar bure u Hrvatskoj te nedjelje izmjeren je na Krčkom mostu i iznosio je orkanskih 167 km/h. Udari bure u okolici Senja dosezali su 152, a na Paškom mostu 148 km/h. Olujnih udara bure bilo je i u naseljenim područjima. Na Pagu je bura puhala s udarima do 100 km/hm, u Puli do 86 km/h, Zadru 79 km/h, Splitu i Makarskoj 72 km/h.

Druga marčana bura je lani stigla s prvim danima astronomskog proljeća. 23. ožujka 2016. na Krčkom mostu bura je imala udare do 167 km/h, na Paškom do 170 km/h. U Prizni su udari vjetra dosezali 173 km/h. Poznati njemački meteorolog i lovac na oluje, Marko Kaschuba, te srijede je boravio u Hrvatskoj samo radi bure i ručnim je anemometrom izmjerio udare bude od 186 km/h u podvelebitskom primorju. Ipak, neslužbeno najjače udare bure zabilježili su članovi senjskih lovaca na oluje. Oni su ručnim anemometrom bilježili udare preko 190 km/h, a u nekoliko navrata anemometar im je pokazao “error”, što se događa isključivo kod udara vjetra iznad 200 km/h.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...