Što je stajalo iza inata Zadranina koji je pobijedio sustav i ne mora platiti kazne za parking

Zadranin kojemu je pravomoćnim sudskim odlukama poništeno gotovo 700 parkirališnih kazni poručuje da kazne nije plaćao – iz principa. Nakon prikupljenih čak 698 kazni za parkiranje za 79-godišnjeg Antu Božića stiglo je olakšanje. Pravomoćne presude sudova iz Rijeke i Osijeke kažu – Ante nije dužan platiti kazne za parkiranje u Zadru koje su ukupno iznosile 60-ak tisuća kuna.

“Pravda je spora, ali dostižna i to me je vratilo. Ja sam uzbuđen, ja to ne mogu opisati riječima “, izjavio je Ante Božić, Zadar.

Iz principa, kaže, nije htio kupovati povlaštenu mjesečnu kartu za stanare jer preko ljeta uopće nije mogao pronaći parking.

“Parkiraju Mađari, Kinezi, Japanci koji dođu. To je naše dvorište stanara. Ja sam tražio da mi se izda parkirno mjesto koje ću uredno plaćati svaki mjesec”, dodao je Ante.

Ovakva presuda ipak je donesena iz drugih razloga – odnosno zato jer je Odluka o organizaciji i naplati parkinga Grada Zadra od 2011. do 2015. godine  poništena jer nije imala potrebnu MUP-ovu suglasnost, pa nije bila u cijelosti donesena na zakonit način. Ali, sudska praksa nije ujednačena. Ima i sudskih odluka koje nisu dale za pravo građanima.

“Ja neću sporiti meritornost sudova koji su sudili protiv nas, ali isto tako kad bi stao na njihovu stranu, onda bi opovrgao meritornost sudova koji su sudili u našu korist”, kazao je Edo Duka, direktor “Obale i lučica”.

Gradonačelnik ne smatra da je naplata parkinga ikada bila nelegalna.

“Ma nije… parking se naplaćivao legalno, parking se naplaćivao po Odluci gradskog vijeća”, izjavio je Božidar Kalmeta, gradonačelnik Zadra.

…ali se slaže da je život stanovnicima stare jezgre otežan zbog parkiranja.

“To je problem, ali nema tog rješenja bez izgradnje još jedne javne garaže i to vrlo blizu Poluotoka kako bi  svi oni koji dolaze na Poluotok i ne ne žive na Poluotoku tamo mogli parkirati, a stanovnici Poluotoka da onda parkiraju na Poluotoku”, dodaje Kalmeta.

Od traženja da se stanarima i ranije  osigura makar parking unutar njihovih dvorišta, Ante ne odustaje, a u međuvremenu uživa u pobjedi malog čovjeka koji je pobijedio sustav, donosi RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...