Što to veže Benkovac i Vukovar?

U ponedjeljak 20. ožujka 2017. godine u Hotelu Lav u Vukovaru, održano je svečano predstavljanje rezultata dvaju projekata Tehničke pomoći Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svrhu pripreme Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima i izradu intervencijskih planova za gradove Beli Manastir (uključujući općinu Darda), Benkovac, Petrinja i Vukovar.

Svečano predstavljanje, uz gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu kao domaćina te pomoćnika ministra rada i mirovinskog sustava Luku Rajčića, otvorila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš, gradonačelnik Grada Benkovca Branko Kutija, načelnik Općine Darda Anto Vukoje, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Knina Nikola Blažević i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

Ministrica Žalac naglasila je kako je provedba Programa osmišljena u svrhu zaustavljanja trenda demografskog gubitka na odabranim područjima uz njihovo istovremeno gospodarsko aktiviranje, smanjenje siromaštva i jačanje institucionalnog kapaciteta.

–  Drago mi je što ćemo upravo kroz europske fondove nastojati ispraviti nepravde koje su se dogodile na ovim područjima, a samim time da im pomognemo  da ovaj kraj gospodarski zaživi kako bi ljudi ostali živjeti u ovom istočnom dijelu Hrvatske ali isto tako i u Petrinji, Benkovcu, Belom Manastiru, Kninu i općini Darda da bi mogli dostići ono što se od njih očekuje, a to je pripremanje europskih projekata – kazala je ministrica Žalac.

Tijekom svečanosti, ministrica Žalac uručila je četiri Odluke o prihvaćanju intervencijskih planova i to predstavnicima gradova Beli Manastir s općinom Darda, Benkovac, Petrinja i Vukovar.

Okupljenima su se obratili i gradonačelnici odabranih gradova i prikazali kako je tekao dosadašnji proces i koji su to sve problemi koji se mogu očekivati u provedbi usvojenih strateških dokumenata gradova.

Gradonačelnik Grada Benkovca Branko Kutija istaknuo je kako je sam sadržaj Intervencijskog plana složen u četiri prioritetne osi s kojima su pokrivene društvene djelatnosti, poduzetništvo, turizam i nadaleko poznati Benkovački sajam.

– Naš konačan cilj je da Benkovac bude mjesto ugodno za življenje, poduzetnicima pogodno za ulaganje, a turistima ugodno za boravak – kazao je gradonačelnik Kutija te istaknuo kako je bitno poraditi s Ministarstvom uprave na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa kako ne bi došlo do zapreka u ostvarivanju projekata te kako osigurani novci ne bi došli u pitanje.

Po Odluci o usvajanju intervencijskih planova gradovima slijedi provedba projekata koja su u njemu definirana kao prioritetna ulaganja. Članovi operativnih tijela za provedbu intervencijskih planova gradova uključenih u provedbu Programa imali su priliku susresti se s predstavnicima tijela središnje razine neposredno uključenih u njegovu provedbu kako bi se upoznali sa svojim obvezama i samim procesom provedbe.

Neposredni rezultati predstavljenih projekata jesu definirani institucionalni okvir pripreme i provedbe intervencijskih planova odnosno pripremljeni i usvojeni intervencijski planovi svih uključenih gradova.  Valja naglasiti kako je tehnička pomoć ispred tvrtke WYG d.o.o. definirala metodologiju provedbe Programa, njegova temeljna načela, strukturu procesa definiranja prioritetnih područja ulaganja te modus njihove provedbe.

Također, sudjelovali su u izradi Intervencijskog plana Grada Knina koji je ostalim gradovima bio primjer u izradi njihovih planova. Tvrtka Razbor d.o.o. angažirana u okviru drugog projekta je, sukladno izrađenoj metodologiji, uključenim gradovima bila potpora u izradi njihovih intervencijskih planova koji su na ovom događaju ocijenjeni kao spremni za provedbu i o kojima je donesena Odluka o prihvaćanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...