Sutomišćica: Do početka sezone nova šetnica i 8-metarski most

Do početka turističke sezone, središte Sutomišćice i Olive Island Marine bit će spojeno novom, 300 metara dugom šetnicom. Projekt je to u koji su partnerski (50/50) ušli vlasnici marine Hana i Peter Dermota i Općina Preko, a vrijedan je 455.000 kuna s PDV-om.
Izrada projektne dokumentacije stajala je nešto više od 400.000 kuna s PDV-om, što su zajednički financirali Zadarska županija i Općina Preko.
– Riječ je o projektu koji je zahtijevao opsežnu pripremu i napokon je s prvim danima ožujka krenuo u realizaciju. Sutomišćica će dobiti moderan i funkcionalan lungo mare od Olive Island Marine do nogometnog igrališta, što će, vjerujemo, obogatiti turističku ponudu toga mjesta, ali i cijele općine, mišljenja je prvi čovjek Općine Preko Karlo Novoselić.
Radove će izvoditi tvrtka Majpruz d.o.o. iz Kukljice, a radnici općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi izvest će pripremu i polaganje električnih kabela.
– Šetnica će biti duga 300, široka 2,16 metara, a u dnu uvale sagradit ćemo osvijetljeni betonski pješački most dug osam i širok 2,16 metara. Bit će postavljeno osam kandelabera, 11 klupa, kante za smeće, posaditi  mediteransku hortikulturu i urediti parkiralište za 60-ak automobila, objašnjava Toni Antišin, direktor marine, koji s Ivicom Majpruzom i Goranom Pavinom iz tvrtke Obala i parkovi nadgleda početak radova.
Prema njegovim riječima, želja vlasnika marine od prvog je dana bila uređenje okoliša i spajanje sa središtem Sutomišćice kako bi cijelo mjesto postalo jedinstvena turistička destinacija.
– Lani smo uredili 200 metara šetnice prema Malom Lukoranu, sada je na redu Sutomišćica, što je mnogo zahtjevniji projekt, ali želja svih nas u marini i vodećih ljudi općine jest da se još čvršće povežemo s mjestom koje je posljednjih godina u turističkom smislu oživjelo i vidno se razvija. Već ovoga ljeta u ponudi će biti i tri nove vile s bazenom te nekoliko novouređenih apartmana, navodi Antišin.
Uređenje šetnice u Sutomišćici jedan je od prvih ovogodišnjih projekata u Općini Preko, koja je u 2016. godini bila jedna od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave po povlačenju novca iz nacionalnih i EU fondova, ne samo u Zadarskoj županiji nego i na području RH, pišu Naši školji.
Za nekoliko projekata stiglo je više od osam milijuna kuna, a kada se uzme u obzir da je ukupni općinski proračun u 2016. godini iznosio 21,692.000 kuna, to znači da su na postojeći proračun povukli oko 60 posto dodatnih sredstava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...