Sutra svečano otvorenje Križnog puta u Posedarju

Svečano otvorenje Križnog puta u Posedarju će se održati 10. ožujka 2017. g. u 15.00 sati. Okupljanje je u 14.00 sati kod mjesnog groblja.

Voditelj cijelog projekta je  priznati kipar i umjetnik Vinko Kajmak,koji je i pokretač cijelog projekta, u suradnji sa udrugom za očuvanje kulturne i prirodne baštine “Čelinka-Posedarje”.

Križni put se sastoji od 14 postaja, kamenih gromada na kojima su isklesani biblijski motivi križnoga puta te Isusova grobnica. Svaka postaja je cca 2-2.5 metra i težine 5 do 10 tona. Na stražnjem umanjenom dijelu postaje prikazan je život posedarskih težaka kroz povijest. Dužina križnoga puta iznosi 2.5km i vodi u sami vrh brda “Brisnica” povrh Posedarja sa kojeg se pruža pogled na cijelo Posedarje i okolna mjesta.

Da se radi o iznimnom i jedinstvenom spomeniku potvrđuje i činjenica da su u više navrata dolazili najbolji ukrajinski akademski kipari kao i kipari iz Slovenije i Hrvatske raditi na tom projektu.
Možemo naglasiti da je gotovo cjelokupan projekt financiran donacijama naših mještana, lokalne samouprave i svećenika don Stipe Mustapić. Blagoslov i pobožnost križnoga puta predvoditi će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić uz sudjelovanje brojnih svećenika naše nadbiskupije, crkvenog zbora župe Gospe od Ružarija Posedarje,čitača te vjernika naše župe i gostiju. Pjevačica Marija Husar svojim nastupom će uveličati ovo događanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...