Svetkovina sv. Josipa svečano se slavi u župi sv. Josipa u Obrovcu

Svetkovina sv. Josipa u nedjelju 19. ožujka svečano se slavi u župi sv. Josipa u Obrovcu. Koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Josipa predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a propovijeda mons. dr. Juraj Batelja, postulator Stepinčeve kauze.

Obrovačka župa se svečano spominje 330. godišnjice odluke Hrvatskog sabora o proglašenju sv. Josipa zaštitnikom hrvatskog naroda (1687.-2017.). Svetkovina u Obrovcu započinje blagoslovom kipa bl. Alojzija Stepinca u 10,00 sati kod Zavičajnog muzeja, zgrade u središtu mjesta nasuprot župne kuće. Kip je djelo akademskog umjetnika Vida Vučaka. Nakon blagoslova Stepinčevog kipa, svećenici i puk idu u procesiju s kipom sv. Josipa u župnu crkvu, gdje će mons. Puljić predvoditi misu.

O povezanosti sv. Josipa i bl. Alojzija obrovački župnik Krešo Ćirak kaže: „Bl. Alojzije Stepinac je bio osobiti štovatelj sv. Josipa. Dok je bio u sužanjstvu napisao je knjigu propovijedi po litanijama sv. Josipa. Njegovim nastojanjem Sveta Stolica je 20. studenog 1939. g. odobrila da se blagdan sv. Josipa slavi kao zapovjedani blagdan u svim biskupijama tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Iz tog razloga i primjera Stepinčeva štovanja sv. Josipa, župa Obrovac uzima bl. Alojzija Stepinac ‘kao sv. Josipa 21. stoljeća’, koji svojim zagovorom čini da Crkva ostane vjerna roditeljskoj skrbi za svoj narod, a vjernike čini zauzetijima za poslanje koje im je Bog dao po uzoru na sv. Josipa. Kao trajni znak zahvalnosti i štovanja sv. Josipa i bl. Alojzija, Obrovac podiže kip hrvatskom blaženiku u župi posvećenoj sv. Josipu“.

Drugi planinarski križni put mladih Zadarske nadbiskupije pod geslom ”Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje” (Iv 15,13), održava se u subotu i nedjelju, 25. i 26. ožujka u zadarskom zaleđu, na lokaciji Dračevac Zadarski – Škabrnja – Vrana. Nakana ovogodišnjeg križnog puta je zahvala hrvatskim braniteljima, osvještavanje mladih o ljubavi prema domovini i upoznavanje sa svojim kršćanskim korijenima. Okupljanje sudionika je u subotu 25. ožujka u crkvi Uznesenja BDM na Dračevcu Zadarskom u 8,30 sati. Odatle se kreće prema Škabrnji gdje će mladi prespavati u školskoj dvorani; sutradan ujutro se kreće prema svetištu sv. Nediljice u Vrani.

Događaj organizira Ured za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije. Cijena planinarskog križnog puta je 70,00 kn. Cijena uključuje tri obroka (prvi dan večera, drugi dan doručak i ručak); zajedničko obilježje i povratni prijevoz autobusom iz Vrane do Zadra. Prvi dan je potrebno ponijeti hranu jer će kuhani obrok sudionici dobiti navečer toga dana.

Pozivaju se svi zainteresirani na sudjelovanje u pobožnosti križnog puta. Za informacije se mogu javiti Kristini (098 9373 172), Katarini (098 922 7973 ) i na e-mail [email protected]. Organizator poziva da sudionici ponesuvreće za spavanje i čvrste tenisice za hodanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...