Počivao u miru

U 90. godini napustila nas je jedna od najvećih legendi rocka – Chuck Berry

Pixabay/ZARAPIX

Američki gitarist i pjevač Chuck Berry, jedan od osnivača rock and rolla, umro je jučer u 90. godini, objavila je policija okruga Saint Charles, u američkoj saveznoj državi Missouriju.

Chuck Berry ostavlja golem glazbeni opus, od “Maybellene” do “Roll Over Beethoven” i “Johnny B. Goode” koji je utjecao na naraštaje glazbenika. Bio je autor velikog broja klasika rocka, a u 50-im, 60-im i 70-im je skladao desetke hitova, među kojima “Sweet Little Sixteen”, “School Days” i “My Ding a Ling”, piše HRT.

Chuck Berry, koji je zbog spretnih i brzih kretnji nogu dobio nadimak “Lude noge”, rođen je 18. listopada 1926. u Saint Louisu, u Missouriju. Jazz gitaru je naučio svirati u djetinjstvu i već tada se bavi sitnim kriminalom. Godine 1955. snima prvu pjesmu, “Maybellene” koja postaje hit i obilježava početak njegovih deset uspješnih godina. Zatim snima “Thirty Days”, “No money down” i “Roll Over Beethoven” (1956.), a zatim niže uspješnice: “School Days” i “Rock and Roll Music” 1957., “Sweet Little Sixteen”, “Carol” i “Johnny B. Goode” 1958., “Little Queenie”, “Memphis Tennessee” i “Back in the USA” 1959.

Krajem 50-ih postiže planetarni uspjeh, a zahvaljujući jednostavnim i općeljudskim temama svojih pjesama – zabava, ljubav, automobili, škola – postaje junak bjelačke mladeži očarane rockom. Karijeru mu 1961. prekida dvogodišnji boravak u zatvoru zbog veze s prostitucijom. Po izlasku proživljava teško razdoblje a njegove standarde u glazbi preuzimaju europske grupe poput Beatlesa i Rolling Stonesa. Bob Dylan je zvao Berryja “Shakespearom rock’n’rolla”, a John Lennon je jednom rekao “ako želite rock’n’rollu dati drugo ime, možete ga zvati Chuck Berry”.

Na svoj 90. rođendan sve je iznenadio najavivši izlazak novog albuma, prvog u zadnjih gotovo 40 godina. Album skromnog naziva “Chuck” snimljen je u studijima blizu Saint Louisa i trebao bi izaći ove godine. Nakon vijesti o smrti legende rocka, Bruce Springsteen koji ga je dobro poznavao, napisao je na Twitteru: “Chuck Berry je bio najveći rocker, gitarist i najveći tekstopisac najboljeg rock’n’rolla koji je ikad živio”.

Ostavi komentar koristeći Facebook