U Posedarju svečano otvorenje postaja Križnog puta i blagoslov danas u 15 sati

Svečano otvorenje postaja Križnog puta i blagoslov održava se u Posedarju danas, u petak 10. ožujka s početkom u 15,00 sati. Voditelj cijelog projekta je Vinko Kajmak, istaknuti kipar i umjetnik koji je i pokretač cijelog projekta.

Križni put se sastoji od 14 postaja, kamenih gromada na kojima su isklesani biblijski motivi križnog puta te Isusova grobnica i uskrsnuće.

Svaka postaja je oko 2,5 metra veličine i težine između 5 i 10 tona. Na stražnjem umanjenom dijelu postaje prikazan je život posedarskih težaka kroz povijest. Dužina križnog puta iznosi 2.5 km i vodi u vrh brda ‘Brisnica’ povrh Posedarja s kojeg se pruža pogled na cijelo Posedarje i okolna mjesta.

To je izniman i jedinstveni spomenik, a u više navrata tijekom podizanja pohodili su ga i vrsni akademski kipari iz Ukrajine, Slovenije i Hrvatske, kako bi radili na tom projektu, i to besplatno. Cijeli projekt financirali su mještani i župljani Posedarja svojim donacijama, kao i lokalna samouprava, a podržan je radom i zalaganjem Posedaraca.

Križni put i blagoslov će predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, uz sudjelovanje brojnog puka iz Posedarja i drugih mjesta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...