U zgradi županije sutra cjelodnevna radionica o utjecaju klimatskih promjena

U srijedu, 15. ožujka 2017. godine s početkom u 10 sati u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije počet će cjelodnevna radionica za službenike na nacionalnoj i lokalnoj razini te za zainteresiranu javnost o utjecaju klimatskih promjena i o mjerama prilagodbe klimatskim promjenama. Riječ je o Projektu Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te pripremi Nacrta Strategije prilagodbe klimatskim promjenama – STRATEGIJE PRILAGODBE KLIMATSKIM PROMJENAMA.

Projekt se financira sredstvima Prijelaznog instrumenta tehničke pomoći EU, traje od svibnja 2016. do studenoga 2017. godine, a u korist MZOE provodi ga tvrtka Eptisa Adria d.o.o. Osim provedbe klimatskog modeliranja i izrade nacrta Strategije prilagodbe klimatskim promjenama s Akcijskim planom, svrha projekta je osvješćivanje i edukacija stručne i šire javnosti o klimatskim promjenama, njihovom utjecaju, ranjivosti pojedinih sektora te mogućnostima prilagodbe klimatskim promjenama.

Iako promjena klime predstavlja globalni problem, posljedice klimatskih promjena različito će se očitovati na lokalnoj i regionalnoj razini te na pojedine gospodarske sektore, ljudske i prirodne sustave, zbog čega je vrlo važno aktivno uključivanje dionika na razini gradova, općina i regija. Stoga je ova radionica namijenjena prvenstveno službenicima na regionalnoj i lokalnoj razini, ali i ostaloj zainteresiranoj javnosti, uključujući privatni sektor, akademsku zajednicu i predstavnike nevladinih udruga.

Kroz predavanja i primjere iz nekoliko odabranih sektora važnih za geografsko područje održavanja radionice, prikazat će se utjecaj, ranjivost i moguće mjere prilagodbe klimatskim promjenama u okviru lokalnih uvjeta. Pored samog osvješćivanja javnosti i struke, poticanjem rasprave i promišljanja o temi prilagodbe društva u cjelini i specifičnostima procesa prilagodbe u lokalnim uvjetima, nastojat će se dobiti uvid lokalne zajednice i stručnjaka te potaknuti njihovo uključivanje u proces oblikovanja politike i mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...