Udruga “Volim Vlašići” u suradnji sa JU Natura Jadera organizira 1.MTB maraton „Pedalom po Pagu“

Udruga za zaštitu okoliša, promicanje ekološke proizvodnje i održivog razvoja „Volim Vlašići“ u suradnji sa javnom ustanovom Natura Jadera organizira 1. MTB biciklistički maraton “Pedalom po Pagu”, 20.5.2017. godine na otoku Pagu pod pokroviteljstvom Turističkih zajednica Grada Paga, Kolana i Povljane.

Ciljevi projekta:
– promoviranje otoka Paga, biciklističkih staza i sadržaja za turiste (cikloturizam),
– promoviranje ekološke mreže Natura 2000 i zaštićenih područja, flore i faune na otoku Pagu: uvala Vlašići,
Ornitološki rezervat Veliko i malo Blato, bazeni Paške solane, šuma Hanzine i Kolansko blato,
– obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode i Dana Nature 2000,
– poticanje građana na tjelesnu aktivnost uz promicanje svih dobrobiti vožnje biciklom (zdravstvenih,ekoloških i
ekonomskih),
– produžetak turističke sezone na otoku Pagu

Zbog porasta popularnosti outdoor turizma, kretanja i boravka u prirodi ovaj projekt je zamišljen kao dodatni sportski događaj za početak turističke sezone na otoku Pagu koji bi trebao okupiti velik broj sudionika; profesionalnih biciklista, zaljubljenika u prirodu, obitelji s djecom, rekreativaca sa otoka, županije, cijele Hrvatske i okolnih zemalja (Slovenije, Austrije…).

Ruta:

Start MTB maratona je na Kolanskom Blatu te se preko državne ceste spušta na staru cestu prema Pagu, točnije preko Sv. Duha do 15. meridijana, šume Hanzine, Bošane, Vodica, Lokunje, Starog grada uz bazene Paške solane izlaz na cestu kod Gorice preko Ornitološkog rezervata Velikog i Malog Blata do uvale Vlašići. Ukupna dužina maratona 37,6 km.

Na taj bi se način povezale biciklističke staze, lokaliteti od značajne važnosti, ornitološki rezervati, te zaštićena područja otoka Paga koji se nalaze u ekološkoj mreži Natura 2000 i kojima upravlja javna ustanova Natura Jadera. Smatramo da su upravo ti lokaliteti veliko bogatstvo našeg otoka i da ih trebamo urediti i staviti u funkciju održivog turizma, bolje promovirati te zaštititi i očuvati za buduće generacije.

Logotip utrke:

Zaštitni znak MTB maratona Pedalom po Pagu je vretence (Selysiothemis nigra) koje se još naziva Paška čipkica. Vrsta se razmnožava na plitkim mediteranskim jezerima i većim lokvama sa supstratom od finog mulja. Svoje stanište na otoku Pagu imaju na području Velikog i malog te Kolanskog Blata. Vretenca mogu lebdjeti, uspinjati se i ponirati velikom brzinom, jurnuti s mjesta, naglo promijeniti smjer ili iznenada u brzom letu stati. Strogo je zaštićena i ugrožena vrsta (EN).

Rok za prijave do 10.05.2017.

Svi detalji i informacije u vezi maratona „Pedalom po Pagu“: http://volimvlasici.hr/pedalom-po-pagu, [email protected].

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...