Udruga za Down sindrom svečano proslavila deseti rođendan

U utorak, 21. ožujka, članovi udruge za Down sindrom Zadarske županije, djeca i roditelji zajedno s prijateljima i gostima, veselo i prigodno obilježili su  Međunarodni dan osoba s Down sindromom i desetu obljetnicu djelovanja udruge. U ime Grada Zadra svečanom programu su nazočili gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima, zamjenikom Zvonimirom Vrančićem te pročelnicima Marijem Pešutom i Josom Nekićem.

Svečanost je započela modnom revijom, a djecu iz udruge pratili su poznati Zadrani iz svijeta sporta, glume, politike i javnog života.

Ovom prigodom gradonačelnik Božidar Kalmeta zahvalio je udruzi što već toliko godina brine o djeci s Downovim sindromom unaprjeđujući njihovu kvalitetu življenja kroz edukacijsko uključivanje u društvenu zajednicu od najranije dobi. Naglasio da će Grad Zadar, kao i do sada pomagati udruzi i pratiti sve njihove daljnje projekte. Godišnje Grad Zadar za udrugu izdvaja 80 tisuća kuna i kontinuirano osigurava prostor za njezin rad.

Grad Zadar također provodi projekt Osobnih pomoćnika u nastavi koji je sufinanciran sredstvima europskog socijalnog fonda i uz pomoć tog projekta djeca s Downovim sindromom mogu pohađati redovne vrtiće i učiti u redovnim školama sa svojim vršnjacima.

Udruga za Downov sindrom Zadarske županije osnovana je 2007. godine, na inicijativu roditelja djece koji su se organizirali u cilju međusobne pomoći s ciljem unaprjeđenja zdravstvene i socijalne skrbi, obrazovanja i zapošljavanja te aktivnog uključenja osoba s Downovim sindromom u društvenu zajednicu.

Predsjednica Udruge Suzana Periša kazala je kako u udruzi koriste najmodernije oblike rada s djecom s Downovim sindromom te izrazila zadovoljstvo postignutim iako postoji još područja na kojima treba dalje poraditi poput srednjoškolskog obrazovanja, zapošljavanja, samostalnog stanovanja i drugo.

Svjetski dan Downovog sindroma obilježava se 21.3. iz razloga što se kod Downovog sindroma 21. kromosom pojavi trostruk.

Izvor: Grad Zadar

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...