Ugostitelji u očaju, kreće masovno dizanje cijena u kafićima i restoranima: “Ovaj će nas PDV pokopati”

Espresso se može popiti za osam kuna, kunu ili dvije skuplje nego prije, a kava s mlijekom stoji oko 12 kuna. Ugostitelji se slažu da su cijene kave sada slične onima u Italiji.

Predsezona je u Istri u punom jeku, a veći promet očekuje se za Uskrs kada će u Istru doći oko 60 tisuća turista. S ljepšim vremenom ne dižu se samo temperature, nego i cijene u restoranima i kafićima. Ugostitelji kažu da je razlog veći PDV, ali neki su iskoristili i priliku te podigli svoje cijene i više nego što je porastao PDV u ugostiteljstvu.

Naime, od početka godine PDV se s 13 povećao na 25 posto, što su ugostitelji očekivano dočekali na nož. Cijene kave tako su se u gradu podigle za kunu ili dvije pa se espresso može popiti za osam kuna, a na rijetkim mjestima za sedam, dok se cijena velikog macchiata kreće i do 12 kuna, piše Jutarnji.hr.

Više od 12 posto

No, brzo su se snašli i podigli svoje cijene koje premašuju tih 12 postotnih poena. Jedna nam je ugostiteljica u centru grada rekla da za povećanje cijena većih od razine povećanja PDV-a nije kriv samo porez, nego i činjenica da su i dobavljači digli cijene svojih proizvoda.
– Ni dosad ne znam kako smo izlazili na kraj s ovim cijenama, a, iskreno, ne znam kako ćemo prevaliti sezonu – kaže nam ona, žaleći se na velike troškove s kojima se ugostitelji susreću.

To su nam potvrdili u kafiću Cvajner na pulskom Forumu te usporedili svoju situaciju s ugostiteljima u Italiji.

– Sada su cijene naših kava približno slične onima u Italiji, iako smo za ostala pića još uvijek znatno jeftiniji. Ni u jednom europskom gradu nećete naći pivo za manje od četiri do pet eura. Ipak, oni su u povoljnijoj situaciji od nas jer su im nabavne cijene kava manje i imaju manji PDV od nas – kažu nam u Cvajneru gdje još nisu podigli cijene, ali će to učiniti uoči Uskrsa. Ipak, tvrde da smo za turiste još uvijek super jeftini.

Rekordna sezona

U pulskom kafiću Uliks vlasnik Denis Bimbašić ističe da će morati otpustiti jednog ili dva konobara zbog višeg PDV-a jer ne može izaći na kraj.

– Nismo još povisili cijene, ali morat ćemo jer mi se već sada, prema poslovanju otkad je podignut PDV, pokazuje da ću morati smanjivati radnu snagu. Ionako već kasnimo s dizanjem cijena – napominje taj pulski ugostitelj.

Zanimljivo je da se, usprkos tome što očekuju još jednu rekordnu turističku sezonu, ugostitelji ne nadaju boljoj potrošnji.

– Potrošnja neće biti velika u restoranima i konobama jer će gosti više odlaziti u supermarkete koji imaju gotovu hranu. Bilo bi dobro da lokalna samouprava pokuša skratiti radno vrijeme velikim centrima koji rade do 23 sata ili ponoći. Toga nigdje u svijetu nema. A turist će radije otići kupiti u supermarket pečenu piletinu kojoj je istekao rok trajanja i gajbu piva te se najesti i napiti jer mu je to jeftinije nego jesti u restoranima koji će sada morati dizati cijene – tvrdi poznati ugostitelj Dušan Černjul koji ima restoran Vela Nera u Šišanu nedaleko od Pule.

Dodaje da za ugostitelje takva razlika u PDV-u ne znači 12 do 13 posto više troškova, nego čak 100 posto.

– PDV sada plaćamo dvostruko više, i to je veliki skok i veliki trošak. Netko će plaćati 100 tisuća kuna više, a neki čak i milijun. Rekli su da će nam izaći u susret smanjenjem parafiskalnih nameta, ali to može iznositi do deset tisuća kuna mjesečno. Ovaj PDV će nas pokopati – napominje Černjul.

Obrt

Neki su se ugostitelji dosjetili kako “zavarati” poreznike pa su počeli otvarati jednostavni d.o.o. gdje nemaju tu obvezu godinu dana. Černjul kaže da si to jedan ozbiljan i veći restoran ili manji hotel ne može dopustiti.

– To je kratkog daha. Neki to rade, ali riječ je o manjim obrtima. Ali, što će nakon godinu dana? Prebaciti obrt na sestru, brata, majku? Tu smo gdje jesmo – zaključuje Černjul.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...