Suđenje se nakratko zatvorilo za javnost

Ušlo se u trag Dragišiću, krajiškom borcu koji je optužio kapetana Dragana za likvidaciju hrvatskih vojnika u Bruškoj

Antena Zadar grafika
Tamni način

Pastira s područja Knina Peru Dragišića na Županijski sud u Splitu dovela su dva policajca koji su imali zadatak naći ga i dovesti da svjedoči pošto mu se zadnjih par dana izgubio trag. Kada su sa splitskog suda nekoliko dana prije ročišta kontaktirali njegovog gazdu, dobili su odgovor kako je Pero nestao i ne dolazio na posao čuvati ovce, navodno luta uokolo i pije. Upravo stoga su angažirali policiju koja je svjedoka pronašla i uredno dovela u četvrtak ujutro na vrijeme da da svoj iskaz, piše Slobodna.

Dolazak Pere Dragišića, kao svjedoka optužbe, važan je jer o njegovom iskazu ovisi druga točka optužnice. U njoj se navodi da je ‘kapetan Dragan’ u Bruškoj kod Benkovca kao zapovjednik Jedinice za specijalne namjene i Nastavnog centra za obuku specijalnih jedinica “Alfa SVK” krajem veljače 1993. godine naredio svojim vojnicima da likvidiraju dvojicu zarobljenih hrvatskih vojnika zasad neutvrđenog identiteta.

U izjavama koje je dao tijekom istrage Dragišić je rekao da je u to vrijeme kuhao u centru za obuku “Alfama”. Zastupnice optužbe Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lucić su na ročištu u Splitu u četvrtak zatražile da se isključi javnost dok Dragišić svjedoči. Tužiteljica je kazala kako se svjedok boji da bi on i njegova obitelj mogli imali problema, s jedne strane jer je bio pripadnik srpske paravojske, a s druge jer svjedoči protiv Dragana Vasiljkovića.

Zatvaranju suđenja za javnost protivili su se i optuženi Vasiljković i njegovi branitelji Slađana Čanković i Tomislav Filaković.

– To je patetičan način da državno odvjetništvo sakrije istinu! – viknuo je Dragan Vasiljković, a nakon odluke sudskog vijeća da se javnost isključi kazao im je da se “svrstavaju sa zločincima”.

Dva sata trajalo je saslušavanje i ispitivanje Pere Dragišića, a neslužbeno saznajemo kako je svoj iskaz dosta mijenjao te nije teretio opuženoga na način kao u prijašnjim izjavama.

Nakon njega saslušani su Mihajlo Zubar, mještanin Jukinca i Ivan Škrlin, koji je kao policajac iz Bjelovara došao u Glinu u vrijeme napada na Policijsku postaju u ljeto 1991. godine. Prepričavali su sve o ratnim razaranjima u tom periodu.

Suđenje se nastavlja krajem ovog mjeseca kada će se pregledavati snimke koje su dio dokaznog materijala.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar