Zadarski HNS-ovci u MO Gaženica: “Rubni dijelovi grada nemaju javnu rasvjetu, kanalizaciju, vrtić, školu, ljekarnu, ambulantu…”

U Ulici Sidonije Rubido, na području Mjesnog odbora Gaženica danas su izašli su predstavnici HNS-a Zadar kako bi pokazali javnosti drugo lice lice Zadra, ono koje se ne vidi na razglednicama našeg grada, i ukazali na probleme sa kojima se stanovnici rubnih dijelova Zadra svakodnevno suočavaju.
Predsjednik Podružnice HNS-a Zadar Kristijan Kovačević istaknuo je da se naš grad ne razvija ravnomjerno, što je posljedica nedovoljnog ulaganja u rubne dijelove grada.

“Čitava gradska naselja i veće stambene zgrade grade se bez priključka na kanalizacijski sustav, kao što su stambene zgrade na Vidikovcu, Plovaniji, Bokanjcu, kuće na rubnim dijelovima grada koje sve imaju crne jame , a višestambene zgrade eventualno ugrađene bio-pročišćivače, što nipošto ne pridonosi ekološkom razvoju grada.
Svi građani Grada Zadra bez razlike plaćaju sustav odvodnje, iako svi od njega nemaju jednake koristi, a veliki dio grada nema nikakve koristi. Na rubnim dijelovima grada nema javne rasvjete u svim ulicama, iako svi građani plaćaju komunalnu naknadu. Na rubnim predjelima grada nema gradskih vrtića, škola, gradskih ljekarni, niti ambulanti.
U našem gradu još uvijek možemo vidjeti ruševine zaostale iz Domovinskog rata sa otvorenim septičkim jamama, a njihovo uklanjanje, koje je HDZ-ova vlast u ovom gradu započela tek prije par godina ide sporo, te ukoliko se takav tempo nastavi i za dvadeset godina čemo pričati o ovoj temi.”

Podpredsjednica Podružnice HNS-a Zadar Irena Gulan Šimurina postavila je pitanje kakav prvi dojam o našem gradu stječu turisti koji nam iz razvijenih dijelova Europe i svijeta dolaze preko Zračne luke Zemunik kada uđu u gradsko naselje Ploče.

“Na ulazima u naš grad nema uređenih pločnika, pješačkih prijelaza, niti prometne signalizacije. Međutim, gradska vlast našla je za shodno da rotor na Ravnicama koji je na Badnjak 2008. godine svečano pustila u promet i za to potrošila 1,5 milijuna kuna, bez razloga odluči zamijeniti semaforom i tako uzaludno troši novac svih građana ovoga grada. Istovremeno gradska vlast ne zna riješiti prometne zastoje koji se stvaraju na križanju Žmirići, pa ćemo i ovo ljeto biti žrtve prometnog kolapsa u tom dijelu grada.
Grad Zadar ima stopu prireza od čak 12 % što je među višim stopama prireza na nivou cijele RH, a sada nam najavljuju i porez na nekretnine, o kojem HDZ –ova vlast u Zadru uporno šuti.
Pravo je pitanje na što se troši novac koji svi građani uplaćuju u gradski proračun u vidu raznih fiskalnih i parafiskalnih davanja. ”

Posebno je zabrinjavajuće stanje na području mjesnog odbora Gaženica. O tome je u ime stanovnika toga područja govorila gđa Eugenija Dujmušić:

“I u 2017. godini nema dječjeg vrtića, i godinama se ništa ne poduzima po tom pitanju, iako na tom području živi veliki broj mladih obitelji s malom djecom. Najbliža ljekarna na tom području udaljena je 3 km, ona na Putu Kotlara. Godinama najavljivan završetak asfaltiranja naselja još se nije dogodio, pojedine ulice su djelomično asfaltirane, rasvjete u nekim dijelovima uopće nema, i u ulicama u kojima je ima rasvjeta je neispravna, kao npr. u Ulici Nikole Jurišića. Veliki broj ulica nema nogostupe što predstavlja veliku opasnost za sve stanovnike, a pogotovo za djecu.
Ono što jako smeta stanovništvo naselja Sinjoretovo su divlja odlagališta i ostale ruševine iz Domovinskog rata koje do danas nisu uklonjene, iako su Gradske vlasti najavljivale uklanjanje istih. Divlja odlagališta i ruševine predstavljaju veliki problem i opasnost za stanovništvo tog dijela grada, pogotovo djecu koja se uz njih igraju, a da ne govorimo o visokom stupnju zaraze jer su leglo štakora, zmija i komaraca. Uz to su i ruglo grada, turisti se zgražaju.
Smatramo da bi danas u 21. stoljeću svi dijelovi grada morali imati izgrađen kanalizacijski sustav , a kada će ga MO Gaženica dobiti to nitko ne zna pa ni trenutna vlast Grada.”

Predsjednik Podružnice HNS-a Zadar istakao je da opisana situacija u gradu Zadru jasno pokazuje da u ovom gradu nismo svi jednaki, te da, iako svi imamo iste obveze, plaćamo račune, doprinose, razne fiskalne i parafiskalne namete, mnogi od nas od toga nemaju koristi i spadaju u kategoriju građana drugog reda.
“Takvo stanje je neodrživo. Novac iz proračuna Grada Zadra potrebno je trošiti transparentno, pravilno određivati prioritete, odgovorno i pošteno vladati u korist svih građana.
HDZ-ova vlast pokazala je da to ne zna i krajnje je vrijeme za promjene!”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...