Cestitka_Uskrs

Zadarski profesor Mladen Ančić pozvan u Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću

Već se mjesecima govori o osnivanju Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, a ovih bi dana Vlada trebala objaviti i imena njegovih članova, piše Index.hr.

Kako neslužbeno doznaje Index, u povjerenstvu će se naći cijeli niz javnih ličnosti. Tako bi u njemu trebao biti predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, po zanimanju liječnik. Pozvana je, doznaju, i Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda, Antun Vujić iz Leksikografskog zavoda i bivši ministar kulture u Vladi Ivice Račana, predstavnici dviju organizacija mladih te rektori nekih sveučilišta.

Od povjesničara, doznaju s Indexa, pozvani su Ante Nazor kao ravnatelj Hrvatskog memorijalno- dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Ivo Lucić sa Hrvatskih studija, profesor Mladen Ančić sa Sveučilišta u Zadru i Hrvoje Klasić sa zagrebačkog FFZG-a.

Već na prvi pogled je jasno da većina pozvanih u Povjerenstvo nije stručna govoriti o onome o čemu bi Povjerenstvo u prvom redu trebalo raspravljati – a to je period Drugog svjetskog rata i povijest Hrvatske nakon njega.

U taj kalup od gore navedenih imena upadaju isključivo Hrvoje Klasić koji se bavi poviješću 20. stoljeća, Ivo Lucić koji također proučava 20. stoljeće i Ante Nazor koji se uglavnom bavi periodom Domovinskog rata. Mladen Ančić se bavi poviješću srednjeg vijeka, a ostala gore navedena imena i nisu povjesničari pa nije točno jasno koje su njihove reference za sudjelovanje u Povjerenstvu koje bi konačno trebalo dati odgovor na brojna povijesna pitanja.

Klasić odbio sudjelovati

Index je kontektirao Hrvoja Klasića koji je potvrdio da je pozvan, ali je u radu Povjerenstva odbio sudjelovati.

“Povjerenstvo koje bi se trebalo baviti suočavanjem s prošlošću, a u kojem su u velikoj manjini stručnjci za prošlost je već prvi problem. Glavni problem je u tome što se protivim pisanju službene prošlosti, slažem se da je hrvatsko društvo podijeljeno i da je nužno uspostaviti dijalog i o najkontroverznijim temama. Ali, to se po mom sudu ne radi na ovakav način”, rekao je Klasić.

“Ja sam imao vrlo korektan razgovor s gospodinom Božinovićem, on će koordinirati radom tog Povjerenstva. I stvarno sam osjetio njegovu iskrenu želju da se postojeći problemi riješe. Ali se nismo usuglasili oko načina rješavanja problema. Vlada je preko ministarstva mogla organizirati seriju okruglih stolova na koje bi bili pozvani stručnjaci koji se bave razdobljem od 1945. do 1990. godine i da se suoče različiti pristupi i mišljenja, to bi za mene bilo suočavanje. Apriori sam protiv bilo kakvog suočavanja sa periodom NDH jer tu nema drugog stava osim da se radilo o Hitlerovoj marionetskoj državi u kojoj je vladao zločinački ustaški režim. Oko toga rasprave nema. Svaki pokušaj izjednačavanja NDH i Jugoslavije te ustaškog i komunističkog pokreta je nešto u čemu ja ne želim sudjelovati”, zaključuje Klasić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...