Zašto je Ana Magaš veći zločinac od muškarca koji ubije svoju ženu?

U postupku je dokazano da je optužena s namjerom, i to izravnom namjerom, ubila svojeg supruga jer je bila svjesna da svojim postupanjem ubija svojeg supruga i da je to htjela i da je to učinila i u tome je i uspjela, piše Jutarnji.

Sud u potpunosti poklanja vjeru optuženoj kada ona opisuje da se najmanje pola sata, a možda i sat, naguravala i svađala sa suprugom po cijelom stanu, da je on stalno išao za njom, da ju je čak i udarao, što se, istina, i vidi na njenom tijelu, pa čak i da ju je udarao po glavi i stiskao za vrat, međutim, svi ti udarci ili su medicinski utvrđeni kao oguljotine kože na svega par mjesta na leđima ili ih uopće nema kao tragova. Optužena nije bila prisiljena upotrijebiti baš nož prema suprugu koji je čak ni u jednom trenutku nije bacio na tlo, nije stiskao o zid i davio, tukao s nekim predmetom, nije smjerao baciti kroz prozor ili balkon s četvrtog kata zgrade i sl, a kako je zapravo i iskreno sama u svojoj obrani ispričala optužena.

Mogla je možda uzeti nož i zaprijetiti mu pokretom i riječima, ali bez zamahivanja i pružanja ruke prema njemu, mogla je vikati i dozivati, međutim ne, ona odmah zamahuje i to udarcem srednje jakog intenziteta.

Težak odnos

Sud nema razloga ne povjerovati svjedocima koji potvrđuju dio obrane optužene kada optužena opisuje težak odnos sa suprugom, a koji je bio sve samo ne normalan ili dobar zbog izuzetno velikog pritiska ili velike dominacije suprugove majke nad njim, s čime se ona nije mogla nositi, pa je za sve optuživao nju, optuženu, i s njom bio kontinuirano u svađi i netrpeljivosti, a što je sve zapravo počelo doslovno od dana njihova vjenčanja.

Sud prihvaća da je optuženoj bilo teško sa suprugom nad kojim dominantnu ulogu ima majka, međutim i za rješavanje tih problema postoje savjetovališta ili stručnjaci koji mogu dati neka relativno dobra rješenja. Istina da je to ipak lakše reći i napisati nego sprovesti i da sve osobe ili svi ljudi ili svi muževi i muškarci nisu isti kao što se vidi i kao što je bilo među pokojnim i njegovim bratom. Naime, šogorica iskazuje u raspravi da je sve svoje probleme koje je imala sa svekrvom rješavala sa svojim suprugom za stolom. Optužena i ubijeni očito to nisu mogli ili znali pa je nažalost rezultat vidljiv i nepopravljiv.

Izravna namjera

Optužena je povrijedila nešto najvrednije na ovom svijetu, a to je život. Oduzela je jedan mladi život koji je zapravo bio u svojoj psiho-fizičkoj snazi. Oduzela je oca svom djetetu. S ovom vrstom i visinom ili duljinom zatvorske kazne, sigurno će se postići svrha kažnjavanja tj. da će sredina u kojoj živi, a i šire, biti uvjerena da se ovakva kaznena djela ni u kojem slučaju ni pod kojim okolnostima ne smiju ili ne isplate činiti. Dakle ova kazna kako na samu optuženu treba djelovati i na druge odnosno trebali bi se kloniti i ona i svi ovakvih i sličnih kaznenih djela.”

Ključni su to dijelovi prvostupanjske presude koju je Vrhovni sud prošli tjedan ukinuo jer je “nepodobna za preispitivanje”. Drugim riječima, u svojem je sadržaju do te mjere konfuzna, kontradiktorna i nesuvislo obrazložena da je nije moguće preispitati i validirati već višem sudu nije preostalo ništa drugo nego je ukinuti i naložiti suđenje iz početka.

Radi se o presudi Karmen Matana Đorđević (23), koju je Županijski sud u Dubrovniku osudio na 10 godina zatvora jer je, po mišljenju suda, s izravnom namjerom i planski ubila svojeg muža, pomorca Sašu Đorđevića, prošle godine u noći sa 7. na 8. svibnja, jednim ubodom noža. Zbog toga joj je odmah određen i pritvor, u kojem je boravila devet mjeseci.

Presuda i cijeli slučaj Karmen Matana Đorđević začudno liči na slučaj Ane Magaš – također žene pomorca koja je ubila muža jednim ubodom nožem, braneći se od njegovih napada i optužbi. Njezina prva prvostupanjska presuda izrečena je prije gotovo 12 godina – bila je osuđena na 9,5 godina zatvora, također za ubojstvo.

U ovih 12 godina – unatoč promjeni zakonodavstva, nastojanjima da se promijeni opća društvena klima i razumijevanje obiteljskog nasilja i instinktivnog odgovora na njega, čini se, malo se toga promijenilo, osobito na lokalnim sudovima: žena koja je počinila kazneno djelo, osobito prema svojem mužu ili partneru, kažu naši sugovornici, neće imati tretman kakav će imati muškarac koji nasilje počini prema ženi. Sudovi će vrlo često ženi dijeliti savjete što je sve trebala učiniti prije nego se dovela u ovakvu situaciju – kao što je Matana Đorđević trebala potražiti pomoć savjetovališta – ili će joj očitati moralnu lekciju iz potpuno patrijarhalne pozicije – kao što je sud Ani Magaš u presudi poručio da je plesanjem s muškarcem nepoznatim njezinu suprugu napala njegovu čast i dostojanstvo, da su muževe uvrede “kurvo, je li ti ovo dečko” bile logične, razumljive, čak i vrlo suzdržane, a da ga je posebno provocirala kad se nakon izlaska vratila u zajednički stan.

Čak i kad se radi o ženi koja je prije počinjenja djela evidentno bila žrtva nasilja, brojni će suci tu činjenicu tretirati kao činjenicu na koju je žena ranije trebala usmjeriti pažnju kako ne bi dovela do težeg zla.

Dvostruka mjerila

– Kazne koje suci izriču ženama, kako na prekršajnoj, tako i na kaznenoj razini, kazne su više razine, odnosno najčešće bliže maksimalno propisanima dok se, s druge strane, muškarci kažnjavaju kaznama bližim propisanom minimumu. Proizlazi to iz iskaza koje na stručnim skupovima i konferencijama iznose suci temeljem iskustva, jer preciznih analiza posljednjih godina nema – kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja započinje s projektom EU Femicid, tijekom kojeg će analizirati presude te će kroz neko vrijeme iskustva sudaca, kaže, moći suvereno potvrditi ili demantirati.

Žene u ukupnom broju svih počinjenih kaznenih djela čine manje od 10 posto počinitelja, a u ubojstvima, ovisno od godine do godine, od 3,9 do 8,7 posto. Prošle godine muškarci su u Hrvatskoj usmrtili 15 žena s kojima su bili u bliskim odnosima, najčešće partnerica ili supruga. U pravilu, tijek i odvijanje njihova kaznenog djela u potpunosti je različit od onog koje je počinila Karmen Matana Đorđević. Oni su najčešće ubili žene koje su godinama ranije zlostavljali, a ubojstva su bila okrutna.

Više pročitajte na portalu Jutarnji.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...