Zašto smo cijeli dan pospani, a navečer san ne dolazi na oči?

Sigurno vam se barem nekoliko puta u životu dogodilo da ste cijeli dan imali problema ostati budni, jedva ste držali oči otvorene, dok ste navečer nakon lijeganja u krevet buljili u strop satima jer vam san nikako nije dolazio na oči. Znate li zašto?

Naš mozak pamti i reagira pa tako osobe koje nemaju problema sa spavanjem utonu u san već nakon nekoliko minuta provedenih u krevetu. Drugi se pak okreću, namještaju i muku muče s usnivanjem.

Oni koji ne mogu zaspati zapravo imaju poremećaj jer im mozak nakon što legnu postane aktivniji jer smatra da je vrijeme za akciju s obzirom da krevet povezuje s radom, piše Independent.

Što se zapravo događa? Dok se neprestano okrećemo u krevetu mozak to smatra aktivnošću i ostaje u tom stanju duži period. Gledajući televiziju ili surfajući internetom u nadi da će nam se prispavati si zapravo uopće ne pomažemo jer nam svjetlo ekrana sprečava aktivaciju melatonina nužnog za san.

Ako imate problema sa spavanjem bilo bi najbolje da radite nešto što vas opušta i pričekate da vam san dođe sam od sebe. Čak i ako to ne pomogne obratite se liječniku jer je dobar san itetako važan za zdravlje, piše Metro portal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...