Znate li da je Napoleon imao svog vojvodu od Dalmacije? Pročitajte više o maršalu Soultu!

Nicolas Jean de Dieu Soult, Napoleonov maršal i vojvoda od Dalmacije, rođen je 29. ožujka 1769. godine. Rodio se u mjestu Saint-Amans-la-Bastide, smještenom u južnoj Francuskoj. Kasnije je po njemu to mjesto dobilo svoj današnji naziv Saint-Amans-Soult. Pri krštenju dobio je ime Nicolas Jean de Dieu, u čast sv. Nikole i sv. Ivana od Boga (znamenitog katoličkog sveca rođenog na području Portugala u 15. stoljeću), piše Povijest.hr

Soult je ušao u vojsku kao običan vojnik već u dobi od oko 16 godina. Nakon početka Francuske revolucije brzo je napredovao, tako da je već u dvadesetim godinama dobio čin generala. Soult je bio jedan od Napoleonovih maršala koji su već prije služenja pod Bonaparteom samostalno dosegli visoki čin divizijskog generala. Napoleon ga je uzeo pod svoje okrilje i imenovao jednim od prvih maršala Francuskog Carstva, a dodijelio mu je i visoku titulu vojvode od Dalmacije (fr. Duc de Dalmatie). Nakon maršalove smrti titulu vojvode od Dalmacije naslijedio je njegov sin Napoléon-Hector Soult, koji je postao francuskim diplomatskim poslanikom u više stranih država. Nakon smrti tog sina izumrli su vojvode od Dalmacije u muškoj liniji.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...