Znate li što nam je stiglo točno u 11:29 sati? Građani oduševljeni cijelim nizom super najava

Prvi je dan proljeća. Točnije, proljeće je kalendarski stiglo danas u 11 sati i 29 minuta, kada je nastupila proljetna ravnodnevnica, čime na sjevernoj Zemljinoj polutci počinje proljeće, a na južnoj jesen.

Kalendarsko proljeće koje je počelo danas u 11:29 potrajat će do ljetnog solsticija 21. lipnja, kada u 06:24 počinje ljeto.

Proljetna ravnodnevnica nije uvijek 21. ožujka

Iako u školskim udžbenicima stoji da proljeće započinje 21. ožujka te da tada nastupa proljetna ravnodnevnica, meteorolozi na Crometeo objašnjavaju kako se to zadnji puta dogodilo 2007. godine, a tek će 2102. proljetna ravnodnevnica nastupiti 21. ožujka. U drugoj polovici 21. stoljeća često će proljetna ravnodnevnica nastupiti i 19. ožujka. Prvi puta će se to dogoditi 2044. godine (u 23:19 po UTC vremenu). Tada  će kod nas ipak biti 20. ožujak (00:19 sati). Četiri godine kasnije, proljetna ravnodnevnica će i kod nas nastupiti na datum 19. ožujka.

Iako proljeće službeno stiže danas u 11 sati i 29 minuta, kada je riječ o vremenskim prilikama, ono je stiglo već ranije. Temperature su već neko vrijeme proljetne, a tako će se nastaviti i u prvim danima ovog godišnjeg doba.

Posljednji dani zime bili su iznadprosječno topli i pretežno sunčani, posebice na Jadranu. U proteklom su tjednu najviše dnevne temperature u unutrašnjosti uglavnom bile oko 20 stupnjeva celzijevih. Tako je 17. ožujka u Karlovcu izmjereno 22 stupnja, a na zagrebačkom aerodromu čak 23 stupnja. Jutrima je u unutrašnjosti ipak bilo i nešto mraza.

Toplo i sunčano vrijeme s temperaturama oko 20 stupnjeva

I u prvim danima proljeća očekuje nas iznimno toplo i sunčano vrijeme. Danas će tako, javlja DHMZ, biti pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naovlakom. U nekim kopnenim područjima postoji mala mogućnost za mjestimičnu slabu kišu. Na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo, a u unutrašnjosti jugozapadni i zapadni, poslijepodne na istoku te u Podravini i Međimurju jugoistočni i istočni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 16 i 22 °C.

Toplo i sunčano vrijeme očekuje nas i idućih dana, pa će tako u glavnom gradu sutra maksimalna temperatura biti 22 stupnja, a u srijedu 19 stupnjeva. Neće biti jako velikih razlika između jutarnjih i dnevnih temperatura.

Temperature će i na Jadranu biti oko 20 stupnjeva, a toplo će biti i u Slavoniji.

Za vikend se očekuje i nešto kiše, no neće doći do značajnog pada temperatura.

Biometeorološke prilike povoljne

Zbog lijepog se vremena poboljšavaju i biometeorološke prognoze.

One će u cijeloj zemlji biti povoljne, javlja DHMZ. Stoga bi većina ljudi nakon mirnoga sna trebala imati dobru koncentraciju, a kod kroničnih bolesnika se ne očekuju tegobe uzrokovane vremenom. Sutra će približavanje ciklone ipak uzrokovati umjereno pogoršanje biometeoroloških prilika tijekom dana. Stoga bi se kod meteroopata mogla pojaviti glavobolja i nesanica, a tegobe kroničnih bolesnika mogle bi se pojačati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...