5 domaćih banaka daje Agrokoru kredit od 80 milijuna eura

Postignut je dogovor s pet domaćih banaka o 80 milijuna eura kredita potrebnih za likvidnost Agrokora, izvijestio je u srijedu izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

Potpisivanje ugovora o kreditu očekuje se sutra, a ta će sredstva biti namijenjena za isplatu dobavljača.

Kredit je na 15 mjeseci, a kamatna stopa će biti znatno manja od 9,5 posto koliko je iznosila efektivna kamatna stopa grupacije.

– Mislim da je ovo rekordni rok u kojemu su banke odobrile tolika sredstva unutar 48 sati na svojim kreditnim odborima. Zahvaljujem svima i moram reći da je reakcija svih koji su sudjelovali u dogovorima bila izuzetna, rekao je Ramljak, dodajući kako su ta sredstva su dostatna za neko vrijeme.

– Mislim da smo ušli u mirniju fazu koja će osigurati i kupiti dodatni mir, da u sljedećih mjesec dana možemo nastaviti razgovore o većim iznosima financiranja potrebnim da možemo pokrenuti cijeli ciklus poslovanja kompanije, istaknuo je Ramljak.

Upitan zašto Sberbank ne sudjeluje o ovoj tranši i zašto kredit nije od 150 milijuna eura kako se ranije najavljivalo te što je sa zahtjevom Sberbanka i VTB-a da se njihov kredit iz veljače tretira kao najstarija tražbina, odgovorio je da nije bilo dovoljno vremena da se sa Sberbankom, koji je sudjelovao u razgovorima, ispregovara dokumentacija u uvrštenju njihovih tražbina u prvi isplatni red, jer je riječ o kompleksnoj dokumentaciji.

– Ti su razgovori ostavljeni za drugu fazu razgovora s bankama oko dodatnog financiranja. Vidjet ćemo, imat ćemo više vremena, kaže Ramljak.

Naime, u za sada dogovorenih 80 milijuna eura kredita ne sudjeluju dvije ruske banke, jer traže da se iznosu od 70 milijuna eura koje bi dale pridoda i 100 milijuna eura koje su dale prije mjesec dana odnosno da u najstarije tražbine uđe ukupno 170 milijuna eura.

Upitan iz čega će se isplatiti plaće radnicima Agrokora, odgovorio je da su te plaće i tako trebale biti isplaćene iz likvidnosti, koja je, kako je rekao, bolja od očekivanja.

– Nisam se ni oslanjao na to da plaće budu isplaćene iz kredita. Ovaj novac iz kredita će biti iskorišten isključivo za potraživanje dobavljača, ponovio je Ramljak.

Najavio je da će Vjerovničko vijeće danas dogovoriti prioritete u isplati dobavljačima.

Naime, danas je formirano privremeno Vjerovničko vijeće u kojem je pet članova – Mato Brlošić kao predstavnik malih dobavljača, prokuristica Kraša Marica Vidaković u ime velikih dobavljača, neosigurani vjerovnici Sergej Volk iz Sberbanke, osigurani vjerovnici Miljenko Živaljić iz Zagrebačke banke te kao predstavnik imatelja obveznica Martin Gudgeon.

Upitan je li dogovoreni iznos kredita, s obzirom da se govorilo o 150 milijuna eura, potvrda stava rejting agencije Moody’s da je upitno hoće li glavne banke vjerovnice podržati program restrukturiranja, Ramljak je rekao kako ne misli da je to tako odnosno kako pet domaćih banaka i dalje ima povjerenja pratiti kompaniju. Ima i puno međunarodnih financijskih institucija, koje trenutno nisu izložene prema Agrokoru, a žele ući u financiranje kada dobiju super-senior status, istaknuo je, no nije želio iznositi detalje.

Najavio je da će na večerašnjem sastanku s dobavljačima razgovarati o načinu rješavanja problema mjenica.

– Imamo ideje kako bi smo to mogli riješiti i za banke, faktoring kuće i dobavljače. To je dug ove kompanije i mi ga priznajemo. Pokušavamo naći i aranžirati rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve, rekao je Ramljak.

Upitan jesu li faktoring kuće spremne čekati naplatu, odgovorio je kako misli da su »svi dionici procesa jako strpljivi« te im je zahvalio na strpljenju.

Na pitanje što misli o izjavama drugih trgovačkih lanaca nezadovoljnih pozivima da se kupuje u Konzumu, odgovorio je kako se konkurencija uvijek ima pravo ljutiti.

Inače, reviziju revizije u Agrokoru će obaviti tvrtka PricewaterhouseCoopers (PwC), a ima rok od šest mjeseci u kojemu treba izvijestiti o stanju u koncernu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...