Adris objavio podatke o poslovanju: Cromaris u 2016. duplo bolje poslovao nego u godini prije!

Adris grupa u 2016. godini ostvarila je ukupni prihod u iznosu od 5,55 milijardi kuna, dok je poslovni prihod iznosio 5,11 milijardi kuna. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 3,97 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvareno je 2,81 milijardi kuna, a na inozemnim tržištima 1,16 milijardi kuna. Neto dobit iznosi 501 milijun kuna, što je u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem povećanje od 27 posto. Ako se isključe jednokratni učinci izvanredne neto dobiti ostvarene transakcijom duhanskog dijela poslovanja, neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 446 milijuna kuna, što je za 19 posto više od prošlogodišnje dobiti.

Cromaris – daljnji rast prodaje

Cromaris se natječe na tržištu orada i brancina, koje je najbrže rastući tržišni segment u Europi. U posljednjih petnaestak godina raste prosječno pet posto godišnje. Najveće europsko tržište orada i brancina jest talijansko, na kojem Cromaris zbog vrhunske kvalitete postiže dvadesetak posto više cijene u usporedbi s tržišnim prosjekom. Upravo svježina i vrhunska kvaliteta proizvoda omogućavaju prisutnost Cromarisa na europskim tržištima. Cromaris više od 76 posto prihoda od prodaje ostvaruje na inozemnim tržištima. Visok stupanj internacionalizacije i premiumizacije elementi su održivosti tvrtke.

U 2016. godini Cromaris je ostvario prodaju od 6.889 tona, što u usporedbi s prethodnom godinom predstavlja količinski rast od pet posto. Poslovni prihodi iznosili su 362 milijuna kuna ili šest posto više od ostvarenja u 2015. godini.

Adris je u posao zdrave hrane ušao 2009. godine. U razdoblju od 2009. do 2016. ostvaren je prosječni godišnji količinski rast prodaje od 26 posto. U istom razdoblju prosječni godišnji rast cijene ribe iznosio je šest posto. Taj rast podržan je investicijskim ciklusom vrijednim 745 milijuna kuna. U 2018. godini očekuje se proizvodnja od 10.000 tona, što će omogućiti dostizanje ekonomije obujma. Cromaris već danas raspolaže s 10.000 tona proizvodnih koncesija, a planira se i dodatnih dvije do tri tisuće tona. Novo mrijestilište, završeno krajem 2015. godine, te ulaganja u predrast omogućit će snižavanje troškova proizvodnje skraćivanjem proizvodnog ciklusa i povećanjem stope preživljavanja. U sljedećih pet godina tvrtka će dodatno uložiti gotovo 400 milijuna kuna.

Cromaris je u 2016. godini ostvario neto dobit od 13,1 milijuna kuna, što je dvostruko više u usporedbi sa 6,5 milijuna kuna ostvarenih u 2015. godini.

– Ostvareni rezultati najbolja su potvrda da je Adris uspješno dovršio transformaciju tvrtke. Stvorili smo rastuće i dugoročno održive poslove te sačuvali respektabilan investicijski potencijal. Danas smo izloženi novim poslovnim izazovima, ali naše korporativne vrijednosti: usredotočenost na postavljene ciljeve, otvorenost novim znanjima, suvremenim tehnologijama te najboljim korporativnim i organizacijskim praksama, uz prepoznatljivu privrženost naših zaposlenika i dioničara tvrtki, jamstvo su našega daljnjeg jačanja. Adris ustraje u uspjehu, kazao je predsjednik Uprave Adris grupe, mr. sc. Ante Vlahović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...