Akcija UDDK Vir i Zaklade Ana Rukavina; Slavi se 20 godina od prvog darivanja krvi na Viru i prikupljaju uzorci za tipizaciju

 

Dvorana Župne crkve Svetog Jurja ugostit će u ponedjeljak 10. travnja članove Udruge dragovoljnih darivatelja krvi „Vir“ i predstavnike Ureda Zaklade Ana Rukavina iz Zagreba na prvoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi te prikupljanja uzoraka krvi i upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.
Akcija će započeti u 15:30, trajat će do 18 sati, a nakon toga se po tradiciji za sve darivatelje krvi organizira večera u restoranu „Kotarina“ od 19:30.

Ova lijepa i humanitarna akcija, koja je ujedno i druga akcija uzimanja uzoraka krvi za tipizaciju na Viru, ima i svoju svečanu notu: proslavit će se 20 godina od prvog darivanja krvi na Viru koje je 1997. godine organizirao tadašnji virski Aktiv darivatelja krvi na čelu s predsjednicom Ivandom Rešetar. Nakon Rešetar, Aktiv je vodila Barbara Buškulić, a od 2010. godine sadašnji predsjednik Goran Vicković kada je Aktiv prerastao u Udrugu dragovoljnih darivatelja krvi „Vir“.
„Zajednička akcija UDDK Vir i Zaklade Ana Rukavina od iznimnog je značaja. Upisom u Registar povećavaju se šanse oboljelima od leukemije i drugih hematoloških oboljenja za pronalazak odgovarajućih darivatelja. Ako netko tko je obolio nema u obitelji podudarnu osobu, takva se traži u Registru koji je dio svjetskog registra“, ističe predsjednik Vicković značaj okupljanja virskih darivatelja te poziva članstvo na što veći odaziv, ali i sve druge koji kroz humano djelovanje ukazuju na važnost očuvanja života i zajednice.

Na prvoj akciji uzimanja uzoraka krvi za tipizaciju prije dvije godine, 19 Viranki i Virana upisalo se u Registar te su tako doprinijeli spašavanju života oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije i bolesnicima s teškim oštećenjem koštane srži. Želja je organizatora iz UDDK „Vir“ i Zaklade Ana Rukavina kako će svatko, tko se upiše u Registar i ako se ukaže potreba – postati darivatelj, jer se darivanjem koštane srži ili matične stanice oboljeloj osobi zapravo daje nada za novi život. U Hrvatskoj postoji 48 tisuća registriranih darivatelja, a važnost ovakvih humanitarnih akcija najviše prepoznaju mladi ljudi koji su u vrijeme osnutka Zaklade s početnih 150 članova, jedva bili osnovnoškolci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...