Alan Kociper o “naplati” na Pozdravu suncu: “Instalacija će ostati dostupna javnosti, bez ikakvih ograda, naplata ulaznica i slično”

Iako se posljednjih nekoliko tjedana moglo čuti kako će se korištenje i posjeta najpoznatije zadarske atrakcije “Pozdrav suncu” naplaćivati, a lokalno stanovništvo već je pozvano da pripremi novčanike, Alan Kociper , direktor Inovativnog Zadra, naglašava kako se ništa takvo neće dogoditi, te da će instalacija ostati dostupna javnosti kao i do sada.

Što će se točno izmijeniti na instalaciji budući da je najavljena rekonstrukcija za koju će se izdvojiti 4 milijuna kuna?

– Obnovom i modernizacijom instalacije Pozdrav Suncu osim manjih građevinskih radova na saniranju i poboljšanju odvodnje iz „bazena“ Pozdrava Suncu, sanacije kontrolne prostorije i otklanjanja drugih sitnih nedostataka, predviđena je potpuna zamjena dotrajalih elektroničkih komponenti instalacije, što ujedno čini i najveći dio planiranih poslova.

Kako će se spriječiti česti kvarovi?

– S obzirom da je instalacija aktivna od 2008. godine, kvarovi koji su se do sad događali posljedica su starenja elektroničkih elemenata instalacije, te njihove dugotrajne izloženosti ekstremnim atmosferskim utjecajima (velikim razlikama u temperaturi, vlazi) te izloženosti slanoj vodi (moru). To se posebno odnosi na dio instalacije u bazenu ispod staklene površine. Kako bi se takvi kvarovi maksimalno prevenirali, odnosno smanjili na najmanju moguću mjeru, kroz javni natječaj tražiti će se elektronička oprema visoke kvalitete i stupnja otpornosti na atmosferske utjecaje i vlagu, a sve temeljeno na iskustvu u održavanju sustava proteklih 10 godina. Također, kroz manje građevinske radove popraviti će se sustav odvodnje vode iz „bazena“ Pozdrava Suncu.

Što će se točno naplaćivati od sljedeće godine?

– Kako se u javnosti ne bi stekla kriva predodžba o komercijalizaciji instalacije, odmah treba reći da će instalacija ostati dostupna javnosti kao što je to i do sad bilo. Dakle bez ikakvih ograda, naplata ulaznica ili nešto slično. Pod komercijalizacijom se misli na osmišljavanje portfelja usluga temeljenih na činjenici da je Pozdrav Suncu planetarno poznata instalacija, brand Grada Zadra, te da je tijekom godine posjeti jako mnogo ljudi, te da bi vjerujemo svatko od tih posjetitelja, prije svega turista želio imati uspomenu na posjet toj jedinstvenoj instalaciji i Zadru. Koje su to točno usluge, prerano je govoriti i njihovo osmišljavanje prepustiti ćemo marketinškim stručnjacima, ali vjerujemo da će te usluge uglavnom biti povezane sa modernim tehnologijama, internetom, pametnim telefonima i sl., vjerojatno prodaji suvenira naslonjenih na temu instalacije, a u manjoj mjeri povremenim kratkotrajnim iznajmljivanjem prostora oko instalacije za razne prigodne događaje (prezentacije, koncerte i sl.). Još jednom naglašavam da je primarni cilj komercijalizacije osiguranje sredstava za održavanje instalacije.

Što se dogodilo s idejom da će instalacija proizvoditi električnu energiju?

– Prema informacijama koje imam instalacija već sad proizvodi električnu energiju, te se ona isporučuje u EE mrežu, odnosno HEP je otkupljuje od Grada Zadra. Radi se zaista o malim iznosima koji u prosjeku iznose nekoliko stotina kuna mjesečno. Međutim, instalacija niti ima kapaciteta,  niti je njen smisao da proizvodi EE u količinama koje su u komercijalno isplative. Više se radi o simbolici, odnosno slanju poruke o kruženju energije u prirodi i njenoj obnovljivosti, što ćemo dodatno nastojati naglasiti obnovom, modernizacijom i reaktiviranjem info panela uz instalaciju na kojem će se moći dobiti informacije o samoj instalaciji i količini proizvedene energije i druge informacije korisne posjetiteljima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...