Asfalt stiže do Uskrsa, a do kraja travnja završit će radovi na Starom putu na Viru

Do kraja travnja završit će se svi radovi na Starom putu do ulice Miljkovica XI, a već do Uskrsa ulica na kojoj se trenutno izvode poslovi na spajanju objekata na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu bit će asfaltirana – izvještava nas Luka Zubčić, diplomirani inženjer građevine i voditelj Odjela izgradnje općinske komunalne tvrtke „Vodovod Vir“. S dva dosad oformljena tima „Vodovod Vir“ trenutno je „okupirao“ ulicu od Miljkovice VI do Miljkovice X spajajući, na radost građana otoka, objekte na vodovodni i kanalizacijski sustav II. i III. faze. Već sutra, jedan tim prebacit će se u ulicu Kralja Tomislava kako bi se nastavili radovi na priključcima I. faze u naselju Centar, dok će drugi tim raditi na priključcima u Luci i Miljkovici. Vrlo skoro, napominje inženjer Zubčić, u pogon ide i treći tim s bagerom-rovokopačem i kamionom za koje je „Vodovod Vir“ izdvojio 575 tisuća kuna.

Samo na ovoj trasi za naselja II. i III. faze dosad je stiglo 276 zahtjeva građana za spajanje na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, pri čemu su već odrađena 62 priključka, a poslove na terenu vodi, nadgleda i prati voditeljica Odjela održavanja Sanja Carević, magistrica inženjerka građevinarstva koja se poduzeću „Vodovod Vir“ pridružila prije dvije godine. Tada je iz Kutine preselila na Vir u obiteljsku kuću u Žitnoj, a posao u struci ionako je bio ostvarenje sna. U njezin djelokrug rada spada održavanje crpnih stanica, izrada priključaka i organizacija očitanja vodomjera.

„Radim posao koji volim i koji sam oduvijek, još od malena, željela raditi. Imala sam interes prema tehničkim fakultetima, a građevina se pokazala kao najzanimljivija“, predstavlja se 26-godišnja Carević obilazeći teren na kojemu djelatnici „Vodovod Vira“ izvode priključke. Prethodno je zadarska „Vodoinstalacija“ postavila mrežu i zasunska okna na mjestima grananja vodovoda, pa će nakon odrađenog posla po rasporedu krenuti dalje – Miljkovica VI, VIII, X …

Svi ovi radovi nastavak su od siječnja započetog projekta u naseljima Radovanjica, Luka, Miljkovica i Prezida te od ranije započetih radova na izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira koja obuhvaća izgradnju obalnog kolektora od Radovanjice do kraja naselja Prezida s izgradnjom vodovodne i kanalizacijske mreže za navedena naselja. Obalni kolektor ključan je za cijeli sustav, jer će se sve ulice kroz naselja slijevati u njega i potom preko pumpnih stanica i podmorskog ispusta završavati u moru. Osim obalnog kolektora, općinsko poduzeće „Vodovod Vir“ kao naručitelj i zadarska „Vodoinstalacija“ kao izvođač radova, rade i 2,5 kilometara vodovodne te 2,5 kilometara kanalizacijske mreže kojom će biti obuhvaćeno 400 do 500 objekata s direktnom mogućnošću spajanja na mrežu.

PODNESENO 1,442 ZAHTJEVA, IZVEDENA 883 PRIKLJUČKA

Od studenoga 2014. kada su na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu otoka Vira priključeni prvi objekti do 5. travnja 2017. godine podneseno je ukupno 1,442 zahtjeva građana za priključak za vodovod i kanalizaciju. Ujedno su već napravljena 883 priključka za vodu i kanalizaciju za objekte u Centru te naseljima Radovanjica, Luka, Miljkovica i Prezida.

OVO JE VELIKI PROJEKT ZA SVE NAS I NAŠU DJECU

Davno još, prije 18 godina, gospođa Marija Šubara i njezin suprug Ivica, inače vlasnik „Podravskog radija“ i dopredsjednik Hrvatske udruge radija i novina, kupili su teren i kuću u Miljkovici VI nadajući se kako će jednog dana imati ono što već odavno imaju u svom Đurđevcu – vodu i kanalizaciju. Kada se počela graditi vodovodna i kanalizacijska mreža na otoku Viru nada je brzo prerasla u radost, a sada kada se priključuju na mrežu …

„Ovo je trenutak uzbuđenja! Nadali smo se vodi kada su počeli radovi, ali da će sve biti tako brzo okončano – baš i nismo“, kaže nam gospođa Marija hvaleći redom sve djelatnike „Vodovod Vira“ koje je upoznala pri izvođenju priključka, te Općinu Vir kao pokretača milenijskog projekta.

„Podržavam sve koji rade na ovom projektu, krasne i vrijedne radnike, inženjere Luku i Sanju te načelnika Kapovića koji je pokrenuo cijelu priču. Meni infrastruktura puno znači jer boravim na Viru četiri-pet mjeseci, pa nije isto imati vodu i kanalizaciju ili se snalaziti kako znaš i umiješ“, ističe Šubara. Primjećuje još nešto:

„Pitanje vode i kanalizacije nije samo naša stvar, već nešto što se ostavlja djeci i potomcima kao trajna vrijednost, pa ne mogu shvatiti one koji odbijaju priključiti se na mrežu. No, to je njihov problem. Bitno je da se radi, jer čim se radi onda se stvara neko dobro. Ovo je veliki projekt za sve nas i našu djecu“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...