cikloturizam

Cappelli pohvalio Zadarsku županiju: “Oni prednjače u cikloturizmu, želimo da ih prate i ostali krajevi Hrvatske!”

Pixabay/ZARAPIX

Cikloturizam je odlična razvojna prilika za unutrašnjost zemlje i svih 14 kontinentalnih županija, koje se u suradnji s drugim dionicima do 26. travnja mogu prijaviti na natječaj Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma na kontinentu, ukupno vrijedan pet milijuna kuna, poručio je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli.

“Hrvatska se zadnjih nekoliko godina sve više uključuje u globalne i europske rastuće trendove biciklizma razvijajući brojne biciklističke rute i staze, mapirajući i označavajući trase, otvarajući bike hotele, agencije i odmorišta te uključivanjem u organizaciju velikih biciklističkih sportskih (profesionalnih) i rekreativnih utrka. U tome za sada prednjače Istra, Dalmacija odnosno Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija te na kontinentu Međimurje, no još ima jako puno prostora za razvoj cikloturizma, pogotovo na kontinentu i to je program kojemu pridajemo posebnu pažnju”, istaknuo je Cappelli na predstavljanju natječaja za razvoj cikloturizma na kontinentu u Ministarstvu turizma.

Na predstavljanju su bili i brojni direktori županijskih kontinentalnih turističkih zajednica, razvojnih županijskih agencija, udruga i saveza bicklista te drugi, kojima je Cappelli preporučio da u pripremi prijava na natječaj konzultiraju Akcijski plan razvoja cikloturizma, koji je proizašao iz turističke strategije do 2020. i koji definira brojne aktivnosti za taj razvoj.

“Na početku mandata najavio sam veći angažman za razvoj turizma na kontinentu i odlučili smo prvih pet milijuna kuna za kontinent ove godine usmjeriti upravo u cikloturizam, jer to može brzo donijeti dobre rezultate, pogotovo u Slavoniji koja ima i prostorne prednosti za bicikliste. Cilj nam je time i povezati sve kontinentalne županije u jake ‘bike’ rute koje će se potom povezati s onima s Jadrana te europskim. To će, vjerujemo, pridonijeti jačanju predsezone i posezone te prihodima, jer su cikloturisti znatno ‘jači’ u potrošnji nego drugi turisti”, rekao je Cappelli.

Na predstavljanju su direktori nekoliko turističkih zajednica (TZ) iznijeli i brojne primjere dobre prakse. Tako je direktor TZ Međimurja Rudi Grula kazao da se cikloturizam kod njih razvija već 10 godina, a direktorica TZ Bjelovarsko-bilogorske županije Jasna Fila istaknula kako već imaju spremne operativne planove i projekte.

Direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella i predsjednik Biciklističkog saveza te županije Denis Špadina naglasili su važnost suradnje ‘svih sa svima’, jer se biciklističke staze i označavanje te općenito cikloturistička ponuda kvalitetno može postaviti samo u suradnji svih na terenu.

“Trenutno u županiji, uključujući i otoke, imamo oko 3.500 kilometara bike staza, 100 označenih ruta, brojne karte i mape, 150 bike&bed objekata, 20 bike hotela, 70 rent a bike agencija te 10 specijaliziranih bike agencija, koje same bilježe godišnje prihode od milijun do 12 milijuna kuna. Sve je to nastalo u zadnje tri godine, kao TZ smo stalno to poticali i financijski i promocijski, a s poslom nastavljamo i dalje”, poručio je Stella, napominjući i kako raste segment iznajmljivanja bicikala po cijenama koje su po danu gotovo slične najmu automobila ili apartmana.

Špadina je iznio podatke iz EU-a o 20 milijuna cikloturista koji s minimalno jednim noćenjem turizmu ‘ostave’ ukupno 44 milijarde eura, a tu je još i 18 milijardi eura koji izravno idu biciklističkoj industriji.

Pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica kazala je kako su krajem godine anketom među kontinentalnim županijama utvrdili da ih zapravo najviše i zanima razvoj cikloturizma.

“Očekujemo da se sve kontinentalne županije prijave na natječaj u sklopu kojega će Ministarstvo financirati 90 posto troškova njihovih projekata, od izrade operativnih planova do označavanja ruta, izrade karata i slično, pri čemu županije trebaju biti predlagatelji i nositelji projekata cjelovitog proizvoda cikloturizma za županiju, a ne njena pojedina mjesta ili gradove”, zaključila je Brzica.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar