Cappelli pohvalio Zadarsku županiju: “Oni prednjače u cikloturizmu, želimo da ih prate i ostali krajevi Hrvatske!”

Cikloturizam je odlična razvojna prilika za unutrašnjost zemlje i svih 14 kontinentalnih županija, koje se u suradnji s drugim dionicima do 26. travnja mogu prijaviti na natječaj Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma na kontinentu, ukupno vrijedan pet milijuna kuna, poručio je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli.

“Hrvatska se zadnjih nekoliko godina sve više uključuje u globalne i europske rastuće trendove biciklizma razvijajući brojne biciklističke rute i staze, mapirajući i označavajući trase, otvarajući bike hotele, agencije i odmorišta te uključivanjem u organizaciju velikih biciklističkih sportskih (profesionalnih) i rekreativnih utrka. U tome za sada prednjače Istra, Dalmacija odnosno Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija te na kontinentu Međimurje, no još ima jako puno prostora za razvoj cikloturizma, pogotovo na kontinentu i to je program kojemu pridajemo posebnu pažnju”, istaknuo je Cappelli na predstavljanju natječaja za razvoj cikloturizma na kontinentu u Ministarstvu turizma.

Na predstavljanju su bili i brojni direktori županijskih kontinentalnih turističkih zajednica, razvojnih županijskih agencija, udruga i saveza bicklista te drugi, kojima je Cappelli preporučio da u pripremi prijava na natječaj konzultiraju Akcijski plan razvoja cikloturizma, koji je proizašao iz turističke strategije do 2020. i koji definira brojne aktivnosti za taj razvoj.

“Na početku mandata najavio sam veći angažman za razvoj turizma na kontinentu i odlučili smo prvih pet milijuna kuna za kontinent ove godine usmjeriti upravo u cikloturizam, jer to može brzo donijeti dobre rezultate, pogotovo u Slavoniji koja ima i prostorne prednosti za bicikliste. Cilj nam je time i povezati sve kontinentalne županije u jake ‘bike’ rute koje će se potom povezati s onima s Jadrana te europskim. To će, vjerujemo, pridonijeti jačanju predsezone i posezone te prihodima, jer su cikloturisti znatno ‘jači’ u potrošnji nego drugi turisti”, rekao je Cappelli.

Na predstavljanju su direktori nekoliko turističkih zajednica (TZ) iznijeli i brojne primjere dobre prakse. Tako je direktor TZ Međimurja Rudi Grula kazao da se cikloturizam kod njih razvija već 10 godina, a direktorica TZ Bjelovarsko-bilogorske županije Jasna Fila istaknula kako već imaju spremne operativne planove i projekte.

Direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella i predsjednik Biciklističkog saveza te županije Denis Špadina naglasili su važnost suradnje ‘svih sa svima’, jer se biciklističke staze i označavanje te općenito cikloturistička ponuda kvalitetno može postaviti samo u suradnji svih na terenu.

“Trenutno u županiji, uključujući i otoke, imamo oko 3.500 kilometara bike staza, 100 označenih ruta, brojne karte i mape, 150 bike&bed objekata, 20 bike hotela, 70 rent a bike agencija te 10 specijaliziranih bike agencija, koje same bilježe godišnje prihode od milijun do 12 milijuna kuna. Sve je to nastalo u zadnje tri godine, kao TZ smo stalno to poticali i financijski i promocijski, a s poslom nastavljamo i dalje”, poručio je Stella, napominjući i kako raste segment iznajmljivanja bicikala po cijenama koje su po danu gotovo slične najmu automobila ili apartmana.

Špadina je iznio podatke iz EU-a o 20 milijuna cikloturista koji s minimalno jednim noćenjem turizmu ‘ostave’ ukupno 44 milijarde eura, a tu je još i 18 milijardi eura koji izravno idu biciklističkoj industriji.

Pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica kazala je kako su krajem godine anketom među kontinentalnim županijama utvrdili da ih zapravo najviše i zanima razvoj cikloturizma.

“Očekujemo da se sve kontinentalne županije prijave na natječaj u sklopu kojega će Ministarstvo financirati 90 posto troškova njihovih projekata, od izrade operativnih planova do označavanja ruta, izrade karata i slično, pri čemu županije trebaju biti predlagatelji i nositelji projekata cjelovitog proizvoda cikloturizma za županiju, a ne njena pojedina mjesta ili gradove”, zaključila je Brzica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...