Cappelli: Za Uskršnje blagdane očekuje se dvoznamenkasti rast turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu

Ministar turizma Gari Cappelli povodom predstojećih Uskrsnih blagdana poručio je da se ove godine za te blagdane očekuje dvoznamenkasti rast turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu, kao i da vjeruje da se zastoji na granicama ne bi smjeli ponoviti.

Ministar Capelli istaknuo je u srijedu za Hinu da se nada da predstojećeg vikenda nitko neće morati dugo čekati na granicama, kao i da će i domaći putnici slijediti upute Hrvatskih autocesta i drugih koncesionara autocesta prema Jadranu te Hrvatskog auto kluba, koji su upozorili na pojačan cestovni promet prema moru, i to već od četvrtka.

“Derogiranje pojačanih kontrola na shengenskim granicama između Hrvatske, Slovenije i Mađarske osigurao je slobodniji i normalniji protok gostiju u Hrvatsku, što je od izuzetnog značaja za početak glavnog djela turističke godine. Trenutno je u tijeku provođenje ciljanih kontrola”, kazao je Cappelli.

Naglasio je i da se s ciljem dodatnog poboljšanja protoka turista na granicama odvijaju i pregovori i na razini Europske komisije, dodajući i da je oko toga osobno razgovarao i sa slovenskim kolegom zaduženim za turizam, ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom.

“Vjerujem da će se postići najbolje rješenje koje će istovremeno omogućiti održavanje visoke razine sigurnosti, koja je u današnje vrijeme itekako bitna, ali i neometan protok turista kroz granice. Vjerujem i kako se zastoji na granicama koje smo imali prilike vidjeti prošli tjedan ne bi smjeli ponoviti”, navodi Capelli.

Uskrsni vikend i blagdani znatno bolji od lanjskih

Iznoseći kako bi prema stanju rezervacija uskrsni vikend i blagdani ove godine mogli biti znatno bolji od lanjskih, i sa dvoznamenkastim rastom, Cappelli kaže da tome svakako pogoduje činjenica što je ove godine taj blagdan kasnije, odnosno sredinom travnja, dok je prošle godine bio krajem ožujka.

“Najveći broj dolazaka i noćenja za Uskrs, ali i tijekom cijelog travnja najavljuje se u Istarskoj, Primorsko-goranskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji, koje bi u tom razdoblju trebale ostvariti oko polovine ukupnog turističkog prometa na obali tih dana. Na kontinentu se najveći promet očekuje u Zagrebu, a dobre najave, kako doznajemo, imaju i u Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj i Varaždinskoj županiji”, poručio je Capelli, dodajući da se na razini cijeloga travnja ove godine očekuje oko 10 posto bolji fizički turistički rezultat nego u istom lanjskom mjesecu.

Pritom napominje da se u tim očekivanjima svi vode isključivo o najavama, odnosno procjenama prema trenutnom stanju bukinga u hotelskim kućama koje su dostavile podatke turističkim zajednicama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...